Hrvatska primljena u eurozonu, evo koliki će biti tečaj konverzije

Konačna odluka o ulasku Hrvatske u eurozonu 1. siječnja 2023. usvojena je upravo na sastanku Ecofina, Vijeća ministara financija u Bruxellesu, a oko 13:30 sati počinje kratka svečanost potpisivanja te odluke i obraćanja nekoliko najvažnijih dužnosnika javnosti. Uz odlazećeg hrvatskog ministra financija Zdravka Marića, na svečanosti sudjeluju izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni, predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, i češki ministar financija Zbyněk Stanjura, piše Večernji.

U ovim trenucima objavljuje se i uredba o tečaju konverzije kune u euro. Službeni tečaj je 7,53450 kuna za 1 euro, u decimalu isti kakav je bio i u “čekaonici eura”, odnosno tijekom sudjelovanju Hrvatske u Europskom tečajnom mehanizmu ERM II. Prijedlog te uredbe Europska komisija usvojila je još 29. lipnja, ali zbog prakse da se tržišno osjetljive europske odluke drže u tajnosti, kao klasificirane, do trenutka konačnog usvajanja, ta uredba nije bila javno objavljena do trenutka kad je danas usvojena na Ecofinu. 

Ministar financija Zdravko Marić nazvao je današnji dan povijesnim. 

– Veliki dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i povijesni. Jako je mnogo neizvjesnosti pred nama u mjesecima i godinama ispred nas, tečaj dolara i eura jako su se približili, tržišta šalju različite vrste signala. U moru takvih informacija sigurno je da je hrvatski ulazak u europodručje pozitivna vijest – kazao je.

Izvršni potpredsjednik Europske komisije jučer je kazao kako je Hrvatska ispunila sve kriterije da postane 20. članica sa zajedničkom valutom. – Konačnu odluku donose sutra ministri financija. Odredit će i fiksni tečaj kune i eura. Čini se da su ispunjeni svi uvjeti za pozitivnu konačnu odluku, odnosno da je Hrvatska spremna postati 20-om članicom europodručja prvoga siječnja sljedeće godine. Želim čestitati hrvatskim vlastima i narodu – kazao je jučer Valdis Dombrovskis.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content