KrEdA istraživači: Kroz projekt djeca su uživala u studijskom putovanju u Budimpeštu te brojnim radionicama i druženjima

S prvim danima srpnja završene su planirane edukativne projektne aktivnosti programa koji provode volonteri udruge KrEdA iz Suhopolja, pod nazivom KrEdA istraživači. Program je to koji je osmišljen kako bi poticao dječju znatiželju i istraživački duh, a obuhvaća cijeli niz različitih tematskih aktivnosti. U prostorima Općinske knjižnice Matija Gubec u Suhopolju organizirane su radionice i druženja putopisne, ekološke i povijesne tematike. Izvoditelji aktivnosti bili su volonteri stručnjaci u svome području koji su ujedno i pedagoški djelatnici – Matija Brcković, Natalija Kožić Lukačević, Matea Jurković i Melita Schmitz.

Dio aktivnosti bio je orijentiran na europske gradove i države, dio na usvajanje jezičnih vještina europskih jezika, a dio na kulturu i baštinu. Unutar ovih edukativno zabavnih druženja bilo je riječi i o zaštiti prirode, održivom razvoju i okolišu. Djeca i mladi, korisnici programa pokazali su veliki interes za navedene teme, ali i znanja posebno u području jezika i povijesti.

Jedna od aktivnosti ovog programa bilo je i studijsko putovanje kojim su objedinjene sve navedene teme i djeci omogućeno učenje „in vivo“. Dvodnevnim posjetom jednoj od najljepših europskih metropola, Budimpešti, korisnici programa mogli su istinski doživjeti umjetnost i kulturu o kojoj su doznali iz putopisnih radionica. Imali su priliku iskoristiti znanja stranih jezika, proučiti umjetnine i arhitekturu austrougarskih vladara. Posjetom „MUZEJU LIJEPIH UMJETNOSTI“ doživjeli su presjek cijele povijesti umjetnosti – od egipatskih mumija, rimskih skulptura, preko renesansnih i baroknih slikara do značajnih umjetnika mađarske povijesti.

Osim toga, u interaktivnom postavu „Tropicariuma“ istražili su i proučili brojne neobične tropske i morske biljne i životinjske vrste, usporedili ptičji svijet prašuma s onim o kojemu su učili na radionicama. Uz stručno vodstvo posjetili su „Ribarske kule“, Trg heroja (kraljeva), prekrasni budimpeštanski parlament i brojne druge znamenitosti, naučili su da postoji podzemna željeznica ispod Dunava, značaj dunavskih mostova, kao i da i Budimpešta ima Kip slobode.

287019671_2827362127559186_1005414140480783743_n

Program su podržali Općina Suhopolje, tvrtke Flora i Virkom te Virovitičko – podravska županija.

– Posebno smo ponosni da su naši korisnici i mladi volonteri imali priliku doživjeti ovakav oblik učenja i osjetiti kako „diše“ jedan ovakav europski grad. Zasigurno će ih ovakvo iskustvo potaknuti na daljnja učenja i istraživanja svijeta oko sebe. Raduje nas ako smo samo nekoga od njih potaknuli da se usmjeri na daljnje učenje, da poželi i sam nastaviti istraživati i proučavati divote umjetnosti ili zagonetke povijesti ili neotkrivene tajne nastanka vrsta. Već su i ovakvim putovanjem osvijestili potrebu i važnost učenja jezika i geografije. Zahvalni smo svim našim partnerima koji su omogućili da provedemo ovaj zahtjevni program i financijski potpomogli da ga realiziramo. Važno nam je da su ovakve edukativne aktivnosti za sve zainteresirane korisnike besplatne jer smatramo da financijska i socijalna situacija i odrastanje u ruralnim sredinama ne smije biti prepreka niti jednom djetetu da napreduje, uči i postane pravi „građanin Europe“ – poručuju iz KrEdA – e.

Sve aktivnosti i projekte koji su u provedbi ili najavi, kao i pozive na sudjelovanje možete pratiti na FB stranici Udruge.

(www.icv.hr, KrEdA)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content