Marić: Danas je povijesni dan za Hrvatsku, definitivni tečaj konverzije tržišno je osjetljiva informacija

Hrvatska će u utorak dobiti definitivnu potvrdu o ulasku u europodručje i bit će poznat konačni tečaj po kojem će se kune mijenjati u euro, pa je ministar financija Zdravko Marić to nazvao povijesnim danom – prenosi Večernji

-Veliki dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i povijesni – rekao je u utorak ministar financija Zdravko Marić po dolasku na sastanak Vijeća za ekonomske i financijske poslove (Ecofin), koje će u utorak usvojiti tri pravna akta – odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj, zatim dopunu uredbe u kojoj će se popisu 19 članica europodručja dodati Hrvatska kao 20. članica.

Treći pravni akt je uredba kojom se utvrđuje definitivni tečaj konverzije kune u euro.

Definitivni tečaj konverzije kune u euro tržišno je osjetljiva informacija, stoga će ona ostati nepoznata sve do konačnog usvajanja odluke.

Marić kaže da će se nakon što bude poznat konačni tečaj aktivirati određene odredbe hrvatskog zakona o euru, to jest kreće se najprije s dobrovoljnim, a od 5. rujna s obveznim dvojnim iskazivanjem cijena u kunama i euru.

Hrvatski ministar financija, koji je prošli tjedan dao ostavku i ovo mu je zadnji sastanak Ecofina, ponovio je da je pridruživanje europodručju dobra vijest ne samo za Hrvatsku nego i za samo europodručje.

-Jako je mnogo neizvjesnosti pred nama u mjesecima i godinama ispred nas, tečaj dolara i eura jako su se približili, tržišta šalju različite vrste signala. U moru takvih informacija sigurno je da je hrvatski ulazak u europodručje pozitivna vijest -rekao je.

Istaknuo je da se u borbi protiv inflacije ne smije zaboraviti na ekonomski rast.

-Inflacija već sada jako nagriza životni standard, snažno utječe na pojedine pojedine gospodarske tokove i uza sve to treba održati zaposlenost, održati gospodarsku aktivnost i balansirati s našim mjerama kako se ne bi ugrozio rast – rekao je Marić.

(vecernji.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content