Mreža inkubatora VPŽ potpuno ispunila svrhu: Slobodnog mjesta gotovo i nema, Županija u dvije godine poduzetnicima početnicima dala 3.2 milijuna kuna izravnih potpora

Gradnja poduzetničkih inkubatora u Slatini, Orahovici i Pitomači u sklopu projekta – Mreža inkubatora Virovitičko-podravske županije (VPŽ) potpuno je ispunila svrhu, jer slobodnog mjesta u poduzetničkim inkubatorima gotovo i nema.

U Mreži inkubatora, u kojoj je, uz navedena tri i Poduzetnički inkubator u Virovitici, trenutno su 64 stanara. Njih 39 u poslovnim je prostorima, a 25 ih se koristi “virtualnim uredima”. Pritom podršku poduzetnicima pružaju i četiri poduzetničke potporne institucije.

Osim brojki raduju nas i dobri trendovi rasta kod inkubiranih poduzetnika, koji su od 2020. godine proširili proizvodne kapacitete i povećali broj zaposlenih za gotovo 40 posto. Trenutno samo poduzetnici koji se koriste poslovnim prostorima Mreže inkubatora zapošljavaju 137 osoba. Od početka 2022. bilježimo i velik porast interesa za prerađivačku industriju, čime smo iznimno zadovoljni. Od ukupno 65 poslovnih prostora u Mreži inkubatora slobodno ih je samo peta (od toga četiri uredska i jedan proizvodni prostor). Osim toga, najbolji startup timovi koji su u prošloj godini završili predakceleracijski program i osvojili financijske potpore uključeni su u program akceleracije u obliku dodatne stručne i mentorske podrške za ubrzanje i razvoj poslovanja. Tim koordiniranim aktivnostima, koje uključuju dionike iz javnog, znanstvenog i privatnog sektora, u Mreži inkubatora VPŽ-a uspjeli su potaknuti trend povećanja broja novoosnovanih poduzeća, ali i bržeg razvoja postojećih poduzetnika početnika i startup poduzetnika – istaknuo je Josip Hetrih, zamjenik direktorice Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije.

U svrhu poticanja razvoja poduzetništva u poduzetničkim inkubatorima Virovitičko-podravska županija od 2020. do 2022. uložila je 3.163.546,51 kunu izravnih potpora poduzetnicima početnicima za subvenciju najma poslovnih prostora u Mreži inkubatora. Osim subvencija najma poslovnog prostora Virovitičko-podravska županija i Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije ulažu i u razvoj startup poduzetništva.

Krajem 2021. godine u Virovitičko-podravskoj županiji pokrenut je predakceleracijski program ViP Startup Mreža. Program je nastao zajedničkom inicijativom Virovitičko-podravske županije, Mreže inkubatora Virovitičko-podravske županije i Veleučilišta u Virovitici. Predakceleracijski program ViP Startup Mreža je s prvom generacijom startup timova započeo u listopadu 2021., a novi program planiran je za jesen 2022. Taj program uključuje stručnu i mentorsku te financijsku podršku startupima s područja Virovitičko-podravske županije. Financijsku podršku od 100.000 kuna osigurala je Virovitičko-podravska županija. U sklopu programa ViP Startup Mreža izgrađena je i mreža lokalnih mentora, koju čine uspješni poduzetnici s područja županije, a koji pružaju mentorsku podršku startup timovima – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji je u prvom izdanju ViP Startup Mreže dodijelio nagrade najboljima.

(glas-slavonije.hr, vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content