Natječaji MUP-a za prekvalifikaciju u zanimanje policajac/policajka i upis u 3. razred srednje škole još traju: Radna mjesta očekuju sve koji uspješno završe školovanje

– MUP trenutno provodi dva natječaja koja se odnose na zanimanje policajac/policajka. Prvi od njih se odnosi na srednjoškolsko obrazovanje odraslih, gdje se za ovu godinu planira upisati 480 polaznika i polaznica, a natječaj traje od 11. travnja do 15. kolovoza. Drugi natječaj koji je trenutno aktualan je upis u 3. razred srednje policijske škole “Josip Jović” u Zagrebu. Natječaj je otvoren od 21. lipnja do 1. kolovoza, a predviđeno je upisivanje 100 učenika za policajce/policajke i još 25 polaznika za potrebe Ministarstva uprave i pravosuđa, odnosno pravosudne policajce – izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare Robert Škorvaga, voditelj poslova prevencije u Uredu načelnika PU osječko-baranjske.

Naime, nakon deset godina prošle je godine u Hrvatskoj ponovno vraćeno dvogodišnje srednjoškolsko zanimanje policajac. U policijsku srednju školu mogu se upisati učenici koji su već završili prva dva razreda četverogodišnje ili petogodišnje srednje škole.
No, moraju ispunjavati i određene uvjete: imati završen drugi razred srednjoškolskog obrazovanja razine kvalifikacije 4.2 za školu u četverogodišnjem trajanju (četverogodišnje ili petogodišnje srednje), ostvaren najmanje dobar opći uspjeh u 1. i 2. razredu, imati ocjenu “uzoran” iz vladanja, biti mlađi od 19 godina na dan početka obrazovanja (5. rujna 2022.), imati posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, ispunjavati propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti,biti osobno dostojni za obavljanje policijske službe i ne biti član/članica političke stranke.

Što se prekvalifikacije odraslih za zanimanje policajac tiče, najosnovniji uvjeti su završena trogodišnja ili četvorogodišnja srednja škola i da na dan 19. rujna nemaju navršenih 28 godina života. Kandidati mogu biti i akademski obrazovani, odnosno s diplomom jednog od hrvatskih fakulteta.

Sve one koji uspješno završe školovanje očekuje i radno mjesto u Ministarstvu unutarnjih poslova uz obvezni vježbenički staž u trajanju od šest mjeseci. Nakon toga moraju najkasnije u roku od šest mjeseci od isteka vježbeničkog staža položiti državni stručni ispit i provesti najmanje pet godina na radu u Ministarstvu unutarnjih poslova.

– Mladi se odlučuju za zanimanje policajac/policajka jer znaju da je to dostojanstven i dinamičan posao, pun adrenalina. Osim toga, nudi i mogućnost napredovanja unutar policijske službe. Mnogi mladi koji su skloniji sportu, koji su vješti u tom dijelu, odlučuju se s vremenom postati intrventi ili specijalni policajci, a neki se čak odlučuju i na uže specijalizacije, primjerice za prometnog policajca, kontakt policajca koji radi poslove u zajednici, kriminalističkog tehničara koji radi na istraživanju tragova i druge službe. Doista u okviru rada policije ima puno toga za što su mladi zainteresirani – istaknuo je Škorvaga.

(www.icv.hr, tj)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content