Održane 28. “Petrijevačke žetvene svečanosti”: Uz bogat folklor oživjeli i stari način košnje žita

“Petrijevačke žetvene svečanosti” održane su proteklog vikenda (od 8. do 10. srpnja) pod pokroviteljstvom Općine Petrijevci, a u toj se slavonskoj općini kontinuirano odvijaju od 1994. godine.

Tijekom tri dana manifestacije priređen je bogat kulturno-zabavni program, a tradicijska slavonska kosidba koja je okosnica te folklorne manifestacije, prikazana je na malom polju zasijanom pšenicom.

Foto 2 6
Foto: OBŽ

Nakon toga održana je smotra folklora na kojoj se predstavilo sedam kulturno umjetničkih društava, a programu su nazočili i saborski zastupnik te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Goran Ivanović, te zamjenik župana Josip Miletić.

– Već punih 28 godina Općina Petrijevci njeguje ljepotu starih običaja i čuva od zaborava sjećanje na pomalo zaboravljene zanate, baštinu i slavonsku tradiciju. Upravo u ovako vrijednom kulturno-umjetničkom programu ocrtava se svo bogatstvo našeg slavonskog nasljeđa kojeg moramo čuvati od zaborava, zbog čega Osječko-baranjska županija neprekidno podržava ovakve i slične manifestacije, a to će činiti i u budućnosti – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content