Popularni sladoled povlači se s tržišta: Ako ga imate kod kuće, ne konzumirajte ga

Popularni sladoled hitno se povlači s tržišta zbog prisutnosti kancerogenog pesticida etilen oksida. Sladoled je proizveden u Francuskoj, a prodaje se u čak 72 zemlje te će sa svih tržišta odmah biti povučen s prodajnih mjesta, ali i od potrošača koje se poziva da ga ne konzumiraju, piše Danica.hr, a prenosi Večernji list.

Riječ je o popularnom sladoledu od vanilije Haagen Dazs američke kompanije. Čini se kako je problem u vaniliji koja je u Francusku uvezena iz Madagaskara te sadrži pesticid koji je zbog dokazane kancerogenosti zabranjen na tržištu EU.

Haggen Dazs vanilla ice cream u čašicama prodaje se i na tržištu Hrvatske, ali Hrvatska agencija za poljoprivredu i hrane te Državni inspektorat još se nisu očitovali o povlačenju. Učinio je to europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom ne navodeći detalje o kojem je proizvođaču riječ. U europskom sustavu za hranu navode kako je rizik ozbiljan te se sladoled mora povući iz dućana i od potrošača koji su ga kupili. Zemlja prijave je Francuska, a podrijetlo sladoleda i sirovina (vanilija) Francuska i Madagaskar. Među 72 zemlje iz kojih se sladoled povlači, 20 je europskih: Belgija, Hrvatska, Cipar, Češka, Finska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Litva, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Rumunjska, Španjolska, Švedska, Švicarska.

(www.vecernji.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content