Pronašli tromblonske mine i bombu: Policija pohvalila savjesne građane na brzoj reakciji

Nisu uzaludna upozorenja od opasnosti od zaostalih eksplozivnih naprava iz Domovinskog rata i starijeg perioda, ali i nesavjesnog odbacivanja oružja. Da ih još uvijek ima i to posvuda, svjedoče dva nova slučaja koji dolaze u razmaku od samo nekoliko dana i to iz Milanovca i Voćina.

U Milanovcu, virovitičkom prigradskom naselju je, kako neslužbeno doznajemo, muškarac pronašao tromblonske mine koje su mu „pale na glavu“ dok je čistio tavanski dio kuće, u radovima za krovište. Brzo je reagirao i odmah nazvao policiju koja je minsko-eksplozivna sredstva preuzela i uništila. Pretpostavlja se da je riječ o zaostalim minama iz Domovinskog rata.

Drugi slučaj dolazi iz Voćina. Jučer (utorak) dvojica mladića na obali rijeke Voćinke nedaleko od Voćina u poslijepodnevnim satima pronašli su bombu M 75, poznatu i kao „kinder jaje“. Kako nam je ispričao jedan od njih, gotovo je stao na nju. Alarmirali su Policijsku postaju u Slatini koja je izašla na teren pa je naprava uništena.  

Vladimir Janečić, predsjednik ŠRU „Pastrva“ Voćin koja u svojoj nadležnosti ima ovaj teren, omiljen za izletnike, ističe kako mu je drago da nema ozlijeđenih. Budući da je Voćin mjesto teškog stradanja u Domovinskom ratu, nažalost, moguće je u prirodi pronaći sredstva poput ovih pa je V. Janečić pozvao sve izletnike da izbjegavaju posebno napuštena mjesta u prirodi, odnosno, prijave svaki slučaj poput ovog i na vrijeme spriječe tragediju.

Da su u oba slučaja savjesni građani dobro reagirali, poručio je Siniša Knežević, načelnik PU virovitičko-podravske. -Pohvaljujem brzu i kvalitetnu reakciju i muškarca i mladića koji su pronalazak mina i bombe odmah dojavili prvoj policijskoj postaji i slijedili sve navedene upute. Zaostalo oružje još uvijek je velika opasnost, pogotovo ako se nesavjesno odlaže. Svjedoci smo kako je još puno oružja ostalo po podrumima, tavanima, pomoćnim objektima i slično, ali i da ih nesavjesni građani često odlažu u prirodu pa tako riskiraju ne samo svoj, već i druge živote.

Pozivam sve koji još imaju oružje kod kuće da ga anonimno i bez sankcija predaju u prvu policijsku postaju, radi svoje i tuđe sigurnosti. Sve one koji će oružje pronaći slučajno, upućujem da se povedu praksom ovih primjera savjesnih građana – rekao je S. Knežević. (www.icv.hr, bs, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content