U nedjelju se obilježava Svjetski dan rendžera: Ovogodišnja proslava usmjerena na prikaz raznolikosti njihove radne snage

Svake godine, 31. srpnja u svijetu se obilježava Svjetski dan rendžera u spomen na sve rendžere koji su stradali obavljajući svoje dužnosti. Osim toga, slavimo rendžere i njihov posao zaštite svjetske prirodne i kulturne baštine.

Ovogodišnja proslava Svjetskog dana rendžera usmjerena je na prikaz raznolikosti radne snage rendžera, uključujući mjesta na kojima rade, vrste poslova koje obavljaju te zemlje i zajednice iz kojih potiču. Rendžeri štite gotovo 15% zemljine kopnene površine i 7% njezinih oceana.

Ideja o Svjetskom danu rendžera potekla je od Međunarodne federacije rendžera (IRF), neprofitne organizacije osnovane sa ciljem podizanja svijesti javnosti i podrške rendžerima zbog njihove uloge u očuvanju našeg prirodnog i kulturnog naslijeđa. IRF je osnovan 1992. godine, a jedna od članica federacije je i udruga Hrvatski rendžer koja okuplja čuvare prirode iz zaštićenih područja cijele Republike Hrvatske. Udruga Hrvatski rendžer promiče razvoj i unapređenje struke čuvara prirode u Republici Hrvatskoj, ali se i povezuje sa srodnim strukovnim udrugama u Europi i svijetu.

U Hrvatskoj su rendžeri čuvari prirode koji vrše neposredan nadzor u zaštićenim područjima, a zaposleni su u javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode ili zaštićenim područjima županija. Posao čuvara prirode je više od obične šetnje u prirodi: čuvar prirode je na terenu neovisno o godišnjem dobu, klimatskim uvjetima ili dobu dana, a posjeduje i raspolaže znanjem o ekologiji, zaštiti prirode te prirodnim i kulturnim vrijednostima i procesima pojedinog zaštićenog područja.

Hrvatski čuvari prirode, baš kao i njihove kolege u cijelom svijetu, prvenstveno su ljubitelji prirode, koju su svoju ljubav za životinjski i biljni svijet pretvorili u svakodnevni posao. Kako bi svoj posao mogli što kvalitetnije obavljati i na zadovoljstvo cijele zajednice, 2010. godine osnovali su svoju strukovnu udrugu Hrvatski rendžer. Udruga je osnovana u cilju unapređenja struke čuvara prirode putem njihovog kontinuiranog i cjeloživotnog obrazovanja i osposobljavanja, kao i radi promicanja same zaštite prirode te uloge rendžera u očuvanju zaštićenih područja.

Cijeneći doprinos svojih stradalih kolega u obrani zaštite prirode, rendžeri diljem svijeta su pokrenuli projekt The Thin Green Line, kojim se prikupljaju novčana sredstva i druge donacije, kako bi se pomoglo obiteljima stradalih kolega.

Svjetski dan rendžera, dan je posvećen svim čuvarima prirode i njihovoj ulozi u zaštiti svjetske prirodne i kulturne baštine.

(virovitica-nature.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content