Sva djeca i sve škole Osječko-baranjske županije imati će besplatan obrok: Dva milijuna kuna za prehranu djece u riziku od siromaštva

Ugovore o dodjeli novčanih sredstava za projekt osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva vrijedan dva milijuna kuna, potpisali su danas (četvrtak) Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

Njime će biti obuhvaćeno 1.842 djece u 37 osnovnih škola, a ugovore su potpisali osječka dogradonačelnica Jasenka Crnković i dožupan Josip Miletić, u nazočnosti državne tajnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margarete Mađerić.

– Danas smo potpisali ugovor “Vrijeme je za školski obrok” kojim Ministarstvo želi potaknuti djecu s posebno lošim socijalnim statusom, u vrijednosti od gotovo milijun kuna, a čime će oko tisuće djece dobiti besplatan školski obrok. Projekt će se provoditi u 18 škola, no važno je istaknuti kako je ovaj projekt u suradnji s Vladom RH sjeo je na plodno tlo jer smo s dodatnim sredstvima omogućili besplatni obrok za svu djecu u Osječko-baranjskoj županiji- rekao je zamjenik župana Josip Miletić

– Projekt je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), a usmjeren je za obroke u školama za djecu koja su u riziku od siromaštva. Temeljem toga pokrit ćemo u Osječko-baranjskoj županiji 37 škola za 1842 djece u iznosu od dva milijuna kuna- kazala je državna tajnica Mađerić istaknuvši kako u šestogodišnjem razdoblju na području cijele Hrvatske sa 134 milijuna kuna financirano više od 30 tisuća djece u 500 osnovnih škola.

Istaknula je dobru suradnju s gradskim i županijskim vlastima na području socijalne politike, koja je vidljiva kroz uključenost sve djece u besplatne obroke u školama, što je cilj i intencija kako bi se izbjegla razlika među djecom.

Osječka dogradonačelnika Jasenka Crnković podsjetila je da u školama, kojima je Grad Osijek osnivač, sva djeca, neovisno o socijalnom i materijalnom statusu, imaju siguran i kvalitetan topli obrok.

– Grad Osijek već sedmu godinu za redom sudjeluje, zajedno s resornim ministarstvom u tom projektu. Do sada je kroz taj projekt isfinancirano preko pet milijuna kuna čime je obuhvaćeno zapravo 1,1 milijun obroka. U ovoj školskoj godini predviđeno je da je kroz ovaj europski program obuhvaćeno 900 djece- istaknula je Crnković.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike bilo je objavilo otvoreni trajni poziv, do kraja lipnja ove godine, na dostavu projektnih prijedloga Osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva u školskoj godini 2022./ 2023., ukupne vrijednosti 30 milijuna kuna koji će se sufinancirati u okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014. – 2020. iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content