U Karancu započela 11. Akademija blata: Polaznici uče osnove izrade cigle od ilovače, topljenje čvaraka i kuhanje pekmeza od marelice

U Ulici zaboravljenog vremena, u Baranjskoj kući u Karancu u četvrtak, 21. srpnja počinje 11. po redu Akademija blata, ekološki primjenjiva radionica, izvijestili su iz poznatog obiteljskog imanja koje turistima i drugim posjetiteljima nudi brojne jedinstvene i zanimljive sadržaje.

Akademija blata je ekološka radionica u kojoj polaznici uče izraditi cigle od ilovače, vode i pljeve koje potom suše na suncu.

Na taj način polaznici mogu naučiti nešto o tradicionalnoj gradnji i arhitekturi tipičnoj za Baranju i provesti to znanje u praksu čime pomažu u očuvanju baštine.

No, osim savladavanja osnova “građevinarstva” moći će steći i gastronomske vještine topljenjem čvaraka, kuhanjem pekmeza od kajsija, graha, gulaša i neizostavno fiša.

Za četvrtak u vremenu od 10 do 17 sati predviđena je izrada čerpića i renoviranje stare kuće, nakon čega ide kuhanje pekmeza od marelica te kuhanje graha i gulaša u zemljanom loncu.

U petak u istom vremenu se nastavlja s izradom čerpića, ali ovaj put uz topljenje čvaraka i kuhanje fiš paprikaša.

Subota je predviđena od 11 do 20 sati za retrospektivu u muzeju starih zanata “Ulica zaboravljenog vremena”, a u nedjelju će biti otvorena i izložba radova.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content