U Novom Gracu u sklopu proslave Dana općine Gradina, održan 3. susret Mađara središnje Hrvatske

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske, Udruga Novi Gradac u subotu, 16. srpnja, održala je 3. Susret Mađara središnje Hrvatske ispred mjesnog doma u Novom Gracu. Nakon okruglog stola na kojemu su prisustvovali voditelji, predsjednici društava, zajednica i udruga te počasni gosti na kojima su podijelili korisna iskustva i pokušali jedni drugima pomoći u rješavanju tekućih problema, uslijedio je kratki program. U njemu su sudjelovale tamburaška i plesna skupina DZMH Novi Gradac, pjevačka skupina Zajednice Mađara Virovitičko-podravske županije i Zajednica Mađara Dežanovac.

IMG_0825-Custom

Tom prigodom sve nazočne pozdravio je zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, ujedno i predsjednik DZMH Robert Jankovics, predsjednik DZMH Bjelovarsko-bilogorske županije Antun Furjan i u ime domaćina predsjednik DZMH Udruge Novi Gradac Ištvan Seleši. Tom prigodom Seleši je istaknuo kako je namjera ovog i budućih susreta Mađara, razvijanje i širenje dobrih odnosa između nacionalnih manjina diljem Hrvatske i Mađarske kroz kulturno-umjetničke sadržaje, a sve s ciljem gajenja mađarske kulturne tradicije i običaja u Republici Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na gajenje materinjeg mađarskog jezika kod mađarskih nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Ovaj događaj koji je održan u sklopu proslave Dana općine Gradina, organizirala je Demokratska zajednica Mađara Hrvatske, Udruga Novi Gradac uz pokroviteljstvo Općine Gradina i Savjeta za nacionalne manjine općine Gradina, a posjetio ga je i načelnik općine Josip Vučemilović Jurić.

(www.icv.hr, bs, Foto: M. Šolc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content