Biciklist napuhao 4,07 promila: Policija uputila upozorenje

Pješaci i sudionici u prometu na biciklima, mopedima i motociklima su najugroženije kategorije u prometu. Tako je i na području Policijske uprave virovitičko-podravske, no dugi niz godina posebno su ugroženi biciklisti. Iako na vlastitu sigurnost u prometu najviše mogu utjecati oni sami, kršenjem prometnih pravila i prometnih propisa ugrožavaju i sebe, ali negativno djeluju i na sigurnost ostalih sudionika u prometu.

– Posebno negativan utjecaj na sigurnost biciklista ima utjecaj alkohola u organizmu, pošto je bicikl vozilo na dva kotača i zbog toga umanjene stabilnosti. No, upravo kod vozača bicikla policijski službenici utvrđuju najveće koncentracije alkohola u organizmu, iako rijetko tako velike kao u srijedu, 3. kolovoza u 12,30 sati u Španatu, gdje je 45-godišnji vozač bicikla zatečen u nadzoru prometa, a izvršenim alkotestiranjem je kod njega utvrđena koncentracija od 4,07 g/kg – izvijestila je PU virovitičko-podravska.

Iako bi sa medicinskog stajališta to za prosječnu osobu trebala biti smrtna doza alkohola u organizmu, ovaj vozač je sa toliko alkohola vozio bicikl, a zaustavljen je jer se samo nije držao desnog ruba kolnika.

Kako kažu iz PP Slatina, muškarac im je od ranije poznat te mu je ovo već deveto zatjecanje u počinjenju prekršaja upravljanja vozilom pod utjcajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja ove godine, ali ovoga puta u daleko najvećoj koncentraciji.

Drugi primjer nepoštivanja prometnih propisa od strane biciklista na vlastitu štetu je bio istoga dana oko 19,30 sati u Ulici Tome Bakača u Virovitici, gdje je biciklistica starosti 72 godine upravljala biciklom nogostupom, dakle prometnom površinom koja nije namijenjena za kretanje ove kategorije sudionika u prometu, i tom prilikom bočnim ogledalom na biciklu udarila u metalni dio dvorišne ograde, zbog čega je pala na nogostup. U padu je zadobila lake tjelesne ozlijede.

– Kako smo svakodnevno svjedoci mnoštva primjera nepoštivanja prometnih propisa od strane biciklista, ali i na štetu biciklista, te ugrožavanja sigurnosti biciklista na prometnicama naše županije, ponovno se pozivaju vozači bicikla na dosljedno pridržavanje svih prometnih pravila i prometnih propisa, a vozače drugih vozila da posebno obrate pozornost na ovu kategoriju sudionika u prometu, i poštivanjem prometnih pravila i prometnih propisa doprinesu njihovoj sigurnosti – kažu iz PU virovitičko-podravske.

(www.icv.hr,  PU virovitičko-podravska)

 

 

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content