Dan sjećanja na zatočenike srpskih koncentracijskih logora i razmjenu u Nemetinu

Udarci, vrijeđanja, tortura, zauvijek su urezani u sjećanje hrvatskih logoraša koji su ta mučenja preživjeli u srbijanskim koncentracijskim logorima u Stajićevu, Begejcima i Nišu.
Iako je podsjećanje bolno, oni se svake godine okupljaju u znak sjećanja na dan 14. kolovoza 1992. godine kada su u Nemetinu razmijenjeni i konačno vraćeni u svoju domovinu.
Tako su i ove godine podizanjem hrvatskog stijega i intoniranjem himne obilježili 30 godina od najveće razmjene zarobljenika tijekom Domovinskog rata.

Kod spomen-obilježja podignutog u znak sjećanja na 714 razmijenjenih hrvatskih branitelja, žena i civila, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Zdravko Komšić podsjetio je, između ostalog, na podignute tužbe i proces financijske naknade štete logorašima protiv Srbije, no i na činjenicu da nitko od čuvara u srbijanskim logorima nije odgovarao za zlostavljanja i ubijanja zarobljenika. Dodao je i kako je Društvo logoraša od premijera Andreja Plenkovića i ministra branitelja Tome Medveda dobilo maksimalnu potporu i obećanje da će se Vlada zauzeti da se to odradi i da logoraši dobiju naknadu štete.

IMG 4368 Custom
Foto: OBŽ

Izaslanik osječko-baranjskog župana, saborski zastupnik Goran Ivanović rekao je da su se u tri desetljeća trebale riješiti mnoge stvari za stradalnike Domovinskog rata.
– Ako uzmemo u obzir da ih je razmijenjeno oko 750, a da ih je već više od 500 umrlih, znači da su ti ljudi tamo doživjeli nešto što se ne može opisati riječima, a nisu doživjeli da je ta nepravda koja im je učinjena naplaćena na bilo koji način, odnosno da su otkriveni krivci. Oni postoje i možda su danas među nama, gledaju nas u oči i lažu. Ta nepravda se mora ispraviti – rekao je Ivanović, dodavši pritom da je to prioritet svake pravne države, pa tako i Hrvatske.

Uz izaslanika župana Ivana Anušića ovom je događaju nazočio i Darko Nekić, izaslanik premijera Andreja Plenkovića i državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja, te izaslanik predsjednika Zorana Milanovića brigadir Dražen Batrnek, a Hrvatskog sabora Nikola Mažar.

(www.icv.hr, tj)

IMG 4370 Custom
Foto: OBŽ
- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content