DANI OPĆINE SUHOPOLJE O Blagu naših škrinja najbolje svjedoče stolnjaci, ručnici i drugi ručno izvezeni ukrasi

Stara, teška pegla u koju se nekad stavljao užareni ugljen kako bi mogla ostvariti svoju funkciju, ručno izvezeni, oslikani ili ukrašeni ručnici, stolnjaci, tabletići, posude za slatkiše, rukavice, papuče i još puno toga posjetitelji su jučer (srijeda) mogli razgledati na izložbi “Blago naših škrinja” u Dvorcu Janković u Suhopolju.

Riječ je o izložbi koju su organizirali Udruga matice hrvatskih umirovljenika Općine Suhopolje i Turistička zajednica općine Suhopolje u okviru obilježavanja Dana općine Suhopolje i blagdana zaštitnice sv. Terezije Avilske.

Na izložbi su, uz primjerke uporabnih i ukrasnih predmeta, od kojih su neki stari i stotinjak godina, izloženi i noviji radovi, nastali prilikom radionica i druženja umirovljenika u posljednjih par godina, objasnila je predsjednica Udruge Tugomila Reder.

-Izložbu smo vrlo brzo osmislili i organizirali, zahvaljujući našim članovima koji reagiraju na svaki poticaj i poziv. Dosad smo izložbe imali u našem prostoru, a ovaj Dvorac, u koji ‘prodišete’ čim uđete u njega, još je posebniji za ovakve manifestacije – kaže T. Reder.

Umirovljenica Ana Nikolaus govorila je više o samim izlošcima, načinima njihove izrade, ukrašavanja i tehnikama kojima su nastali – vezenju, heklanju, škrikanju. Svaki izložak tako  govori o silnom trudu, znanju i velikoj količini ljubavi i vremena koja je uložena u njegovu izradu. Govorimo o vremenu u prošlosti kada nije bilo izobilja, pa se svaki komad konca, platna, vune, svaka perlica i svaki ukras jako dobro čuvao i iskoristio.

-Za neke ukrase na starim ručnicima, koji su se nosili kao dar na vjenčanje ili za posebne prigode, bilo je potrebno uložiti oko dva, tri sata samo za jednu malu ružicu. Za neke stolnjake, koji su se ukrašavali posebnom žicom, za svaki detalj trebali su sati. A jedan tabletić i danas uzima oko dva klupka konca i dva dana po osam sati neprekidnog rada – ispričala nam je priče o predmetima i trudu A. Nikolaus.

Detalje pogledajte u našoj fotogaleriji.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content