Godina dana poslovanja Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica: Započeli uspješnu suradnju s poljoprivrednim proizvođačima s područja županije

Iza Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici je godina dana poslovanja. Riječ je o projektu Virovitičko-podravske županije financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj i vrijednog 17,6 milijuna kuna. Partneri na projektu su Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, a cilj mu je postati referentno istraživačko mjesto u Slavoniji, ali i cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj za dva važna cilja – savjetovanje te analizu i razvoj u području poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije. Jesu li na dobrom putu da to i ostvare, upitali smo ravnateljicu TIC-a Ivanu Nemet.

– Nakon godinu dana rada s gospodarstvenicima s područja Virovitičko-podravske županije možemo govoriti o realnijim potrebama u području poljoprivrede. U području vina uspostavljena je izuzetna komunikacija, sve udruge vinara i vinogradara prepoznale su benefite koji im suradnja s ovom ustanovom može donijeti. U ovoj godini pokrenut je i Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu te je nakon javnog natječaja i davanja u zakup pokrenuta priča i o mlijeku, a mi se namećemo kao prvi suradnik u analizama, ali i svakom drugom pitanju što za proizvodnju, što za istraživanje. U stalnoj smo komunikaciji s Proizvođačkom organizacijom „Mliječni put“ i tvrtkom Mliječni put d.o.o. – rekla je Nemet, dodavši da su nakon godinu dana istraživanja i razgovora s proizvođačima ljekovitog bilja mogli odrediti u kojem će smjeru ići.

– Proizvođači su prepoznali mogućnosti koje im se nude te su se suradnji s TIC-om u području ljekovitog bilja odazvali mali proizvođači, ali i velike tvrtke. Od sijanja kamilice u jesen do žetve u lipnju TIC je bio potpora svim proizvođačima s područja VPŽ u vidu fizikalno-kemijskih analiza, predavanja, praćenja određenih parametara tijekom sazrijevanja kamilice. Do sada je obrađeno više od 130 parametara s područja meda i pčelinjih proizvoda te ljekovitog bilja. TIC je u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ iz Zagreba krenuo u znanstveno istraživanje raznih sorti kamilice s područja VPŽ da bi utvrdili udio apigenin-7-glukozida te udio i sastav eteričnog ulja u ovisnosti o vrsti tla – ističe Nemet.

ivana nemet

Veliku pozornost, kaže, TIC pridaje potrebama pčelara, za koje su organizirali predavanja i radionice u suradnji s HGK – Županijskom komorom Virovitica i županijskim Zavodom za javno zdravstvo „Sveti Rok“.

– Trenutno TIC u suradnji s projektnim partnerom radi na znanstvenom istraživanju pčelinje peludi s područja Virovitičko-podravske županije gdje se istražuje udio vode u peludi, udio mineralnih tvari, količina masti, udio bjelančevina, sastav šećera od fruktoze do rafinoze – kaže Ivana Nemet.

Naravno, uz sve navedeno tu je i podrška vinarima.

– Danas govorimo o 80-ak vinara, podrumara, hobista s ovog područja koji su jednom ili više puta došli i tražili neku vrstu savjetovanja. Unutar godine dana odrađeno je više od 500 uzoraka vina koja su analizom provjerena u jednom ili više parametara – naglašava i dodaje kako su tijekom godine dana i za vinare organizirali niz edukacija, a djelovanje su proširili i na ugostitelje te učenike srednjih škola.

Svakako treba istaknuti da je projekt Tehnološko-inovacijski centar zauzeo drugo mjesto u kategoriji „doprinos znanosti i inovacijama“ u utrci za najbolje europske projekte u Hrvatskoj, dodijeljeno 2021. godine.

– S Tehnološko-inovacijskim centrom cilj nam je bio pomoći našim poljoprivrednicima, vinarima, proizvođačima meda, mlijeka, ljekovitog bilja, kako bi njihov proizvod bio još bolji, kvalitetniji i konkurentniji na tržištu. U tome smo uspjeli. Naime, osim u sektoru vinarstva odlični su rezultati i u sektoru ljekovitog bilja i meda, kao i u odličnoj suradnji TIC-a s učenicima i studentima, jer razvoj znanja je zapravo razvoj i poljoprivrede, gospodarstva i cijelog društva – naglasio je župan Igor Andrović.

(www.icv.hr, mp, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content