NIŠTA OD TOGA Zbog niske procijepljenosti još ništa od ukidanja samoizolacije za COVID pozitivne

Nakon što su maske u Hrvatskoj pale – pitanje je hoće li se možda vratiti i to samo za zaražene covidom koji bi se mogli slobodno kretati, bez izolacije. O svemu su danas članovi Stožera raspravljali s predsjednikom Vlade. Je li pred nama liberalizacija mjera?

Pozitivni na COVID s blagim simptomima bez izolacije. Da, o tome se razgovaralo, ali u Hrvatskoj još ništa od toga, javlja RTL.

– Po svemu sudeći, evo recimo danas u kontaktu s kolegama izgleda da nećemo ići s takvim prijedlogom zbog toga što ipak većina kolega s kojima smo o tome raspravljali nije tome sklona – rekao je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Razlozi su preniska procijepljenost i strah da bi mjera mogla dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije – zaključili su članovi stožera danas na sastanku s premijerom.

– Mjere mogu ići u dva smjera. Mogu se pogoršavati i mogu se liberalizirati. Trenutno mislimo da su optimalne i nećemo ništa mijenjati. Vjerojatno znate da su neke europske zemlje i SAD liberalizirale izolaciju, ali oni imaju puno više cijepljenih nego mi – izjavio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Da se u potpunosti ukinu mjere – pitanje je tko bi ih doista kontrolirao.

– Moralo bi se ići na savjest i povjerenje ljudi. Znamo i ovako i onako da zaraženi postoje i hodaju okolo iako ne znamo da su u izolaciji. To vidimo po tome kako se širi se covid velikom brzinom i prilično intenzivno – kazao je Kaić.

Je li na jesen moguće da pozitivna učiteljica predaje učenicima s FFP2 maskom.

– U slučaju pozitivnog testa ste onda bolesni, išli biste u izolaciju. Koliko čujem sada idu neki prijedlozi oko ukidanja toga, ali pretpostavljam da je to za kretanje po gradu, javni prijevoz. – Ne u školama? U školama ne mislimo da bi to trebalo – rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Nakon rasta, zadnja dva tjedna brojke stagniraju i ovo bi mogao biti vrhunac omikron vala. Danas će izići i preporuke za cijepljenje četvrtom dozom: za rizične i starije od 80 godina.

(rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content