Po ostvarenoj dobiti, poduzetnici OBŽ na petom mjestu u Hrvatskoj: Županijske mjere poticanja gospodarstva urodile plodom, bilježi se i rekordno niska nezaposlenost

Prema nedavno objavljenim podacima FINE, 2021. poslovna godina bila je za poduzetnike s područja Osječko-baranjske županije posebno uspješna.

Ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 33,511 milijarde kuna, što je povećanje od 17,18 posto u odnosu na 2020. godinu. Dobit razdoblja ostvarena je u iznosu od 1,833 milijarde kuna, što je za 530 milijuna kuna ili 40,68 posto više nego 2020. godine, a kao izvozno orijentirano gospodarstvo, ostvaren je izvoz od 6,672 milijardi kuna, što je rast od 18,3 posto u odnosno na 2020. godinu.

Ako gledamo prema ostvarenoj dobiti poduzetnika, Osječko-baranjska županija pozicionirala se na peto mjesto po uspješnosti, iza Grada Zagreba, Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije.

– Uz rast broja poduzetnika od 4,5% u odnosu na prošlu godinu, bilježimo i stalan rast broja obrta. Krajem lipnja na području Županije poslovalo je 5.346 obrta, što je 337 obrta više u odnosu na lipanj 2021. godine. Svoj doprinos rekordno niskoj nezaposlenosti zasigurno daju i naše mjere kojima potičemo gospodarsku aktivnost, gradeći poduzetničku infrastrukturu, prvenstveno Gospodarski centar i Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, ali i provodeći konkretne projekte poticanja zapošljavanja – rekao je župan Ivan Anušić.

Kao jedina županija u Republici Hrvatskoj, Osječko-baranjska županija u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnom službom Osijek kreira i financira programe osposobljavanja i prekvalifikacije namijenjene dugotrajno nezaposlenim osobama s ciljem njihovog bržeg pronalaska zaposlenja.

Tijekom posljednjih pet godina gotovo 350 nezaposlenih osoba prošlo je različite edukativne programe koje je u potpunosti financirala Županija, kao i trošak prijevoza nezaposlenim osobama.

– Kontinuirano pratimo potrebe tržišta i svojim mjerama nastojimo reagirati. Upravo su se prekvalifikacije i dodatna usavršavanja koje financira Osječko-baranjska županija pokazale kao kvalitetne mjere jer se 60% osoba nakon toga zaposli. S obzirom na izvrsne rezultate provedenih aktivnosti u Proračunu smo za 2022. godinu planirali rekordni iznos od 600.000 kuna za nastavak ovih programa – istaknuo je župan Anušić.

Osječko-baranjska županija nastavlja pratiti trendove u gospodarstvu i poticati razvoj poduzetništva i obrtništva što je sudeći prema rezultatima poslovanja i u prošloj godini, doprinijelo poboljšanju poduzetničke klime.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content