Realizacija razvojnih projekata u Valpovu: Važnost brendiranja znamenitih osoba, Matije Petra Katančića i Fabijana Šovagovića

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, sa zamjenikom župana Osječko-baranjske županije Josipom Miletićem i saborskim zastupnikom Goranom Ivanovićem, obišla je grad Valpovo, gdje je s gradonačelnikom Matkom Šutalom i njegovim suradnicima razgovarala o aktualnim projektima u Valpovu koji se sufinanciraju europskim sredstvima i sredstvima resornog ministarstva.

Svi zajedno potom su obišli centar grada gdje se provodi najveći dio projekta „Priča o kulturnoj baštini Matije Petra Katančića“ te lokaciju budućeg Doma kulture „Fabijan Šovagović“ u Ladimirevcima.

– Projekt „Priča o kulturnoj baštini Matije Petra Katančića“ vrijedan je više od 16,5 milijuna kuna, a sufinancira se sredstvima Europske unije u iznosu od 7,7 milijuna kuna. Dodatna sredstva u iznosu od 4 milijuna kuna osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU kako bi Grad Valpovo što manje sudjelovao vlastitim sredstvima u tom projektu. Ove godine treba početi i potpuno novi projekt, projekt „Dom Kulture Fabijan Šovagović“ za koji je Ministarstvo osiguralo 4 milijuna kuna – rekla je Tramišak.

Prema riječima gradonačelnika Šutala projekt je pri kraju, a preostaje još opremanje stare gradske vijećnice i novoizgrađenog Memorijalnog centra Matije Petra Katančića.

mini IMG 7123
Foto: OBŽ

-Očekujemo završetak do kraja kolovoza tako da u rujnu imamo završnu konferenciju-  najavio je Šutalo, te ujedno zahvalio ministrici i stručnim službama MRRFEU-a na potpori i pomoći u realizaciji projekata koje provodi Grad Valpovo u suradnji s Valpovačkim poduzetničkim centrom.

Dodao je kako u suradnji s Osječko-baranjskom županijom također imaju u pripremi nekoliko projekata, među kojima je i Projekt „Dom Kulture Fabijan Šovagović“ u Ladimirevcima koji je vrijedan 7,6 milijuna kuna.

– U projekt se aktivno uključila i Županija sa svojim udjelom sufinanciranja, a vjerujem da ćemo dio sredstava povući i od Ministarstva kulture – dodao je gradonačelnik Valpova podsjetivši da 4 milijuna osigurava Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

mini IMG 7115
Foto: OBŽ

Saborski zastupnik Goran Ivanović naglasio je kako bez suradnje nema napretka, nužnog za razvoj Slavonije i Baranje, a što se ostvaruje kroz životne projekte poput valpovačkih, izuzetno važnih za cijelu Valpovštinu i njene građane.

– Osim o projektima koji se provode, razgovarali smo i o projektima koji se planiraju u narednom razdoblju i za koje je pripremljena dokumentacija. Uvjeren sam da ćemo partnerskim odnosom nastaviti kvalitetan razvoj Grada Valpova, što grad i njegovi građani zaslužuju. Suradnja na svim razinama očituje se u svim gradovima i općinama u Osječko-baranjskoj županiji te vidimo tendenciju njihova rasta i razvoja, a Županija im daje podršku u strateškom, financijskom i svakom drugom smislu otvarajući vrata da se projekti i realiziraju – istaknuo je zamjenik župana Josip Miletić te naglasio važnost brendiranja znamenitih osoba poput Matije Petra Katančića i Fabijana Šovagovića.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content