Tradiciju čuvaju od zaborava: Manifestacija “Stara jela za novo doba” govori o kulturnoj baštini i starim slavonskim običajima crkvaračkog kraja

Kulturno-umjetničko društvo “Crkvari”, Mjesni odbor i DVD Crkvari pod pokroviteljstvom Grada Orahovice i uz pomoć komunalnog poduzeća Papuk Orahovica održali su tradicionalnu manifestaciju “Stara jela za novo doba” u povodu Dana Mjesnog odbora te blagdana zaštitnika Crkvara – svetog Lovre.

I ovoga puta naglasak je tradicionalno stavljen na očuvanje kulturne baštine i starih slavonskih običaja crkvaračkog kraja, a posebno jela koja su pripremale bake u neka stara, lijepa vremena. Tako su se na crkvaračkoj trpezi našli sataraš, grah, čušpajz, palačinke, sarma, fiš-paprikaš, svježi čvarci, kruh s masti i mljevenom crvenom paprikom ili sitno narezanim crvenim lukom i mnoga druga jela koja je mnoštvo nazočnih moglo kušati i uživati u njima, a spravljale su ih crkvaračke domaćice te članice KUD-a Čačinci, Rukotvorine Zdenci, UHBDDR Duga Međa, Orahovačka druga umirovljenika i starijih osoba, ekipa kuhara iz Šljivoševaca te majstori fiša iz Donje Motičine.

Stara-jela-za-novo-doba-1_1000x667

Bilo je tu i mnoštvo starinskih kolača, kuhanog kukuruza, domaćeg kruha iz krušne peći, a najatraktivniji bio je mladi dvojac iz Crkvara, Denis Belobradić i Marin Pejčević, koji su svoja jela kuhali na staroj slavonskoj peći – šporetu na drva.

– Odlučili smo pokazati kako se zaista nekada kuhalo. Iznijeli smo šporet i na njemu napravili, gore na plotni sataraš i ispekli meso, a u rerni smo ispekli domaći mladi krumpir. Pojelo se sve, a nama je posebno drago da se ljudima svidio i način kuhanja i okus jela – rekao je Denis Belobradić.

Stara-jela-za-novo-doba-9999999_1000x667

Svečano otvorenje manifestacije započelo je obraćanjem predsjednika KUD-a Crkvari Ivice Podboja koji je pozdravio u ime organizatora sve nazočne.

– Hvala prije svega mještanima, članovima KUD-a, DVD-a i Mjesnog odbora na ogromnom uloženom trudu u pripremi ove manifestacije koju priređujemo kako bi pokazali svu vrijednost i bogatstvo Slavonije. Veliko hvala Gradu Orahovica i Komunalnom poduzeću Papuk na velikoj pomoći u organizaciji i svima želim da se ugodno osjećaju u našem malom mjestu – rekao je Podboj.

Stara-jela-za-novo-doba-9_1000x667

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Orahovice Saša Rister.

– Posebno mi je drago što je ova manifestacija koja je započela prije devet godina, 2013. godine na inicijativu KUD-a Crkvari i tada pod projektom LAG-a Papuk čiji sam tada bio djelatnik, postala nadaleko i naširoko poznata. Sve čestitke svim Crkvarčanima i njihovim prijateljima na ustrajnosti, volji i marljivosti kako bi sve ovo pripremili. Naravno, Grad je stao uz ovako prekrasnu priču i podržavat će ovu manifestaciju i nadalje. Jela su bila vrhunska i baš podsjećaju na djetinjstvo, na ljetovanja kod bake i prava uživanja u domaćoj, zdravoj hrani – rekao je Rister.

Nakon kušanja jela održan je i kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili domaćini – Muška pjevačka skupina i folklorna sekcija KUD-a Crkvari, KUD Čačinci, zatim Muška pjevačka skupina “Bećarine” KUD-a Tena Đakovo, Muška pjevačka skupina “Biđani” iz Bickog Sela te Muška pjevačka skupina “Pajdaši” iz Bocanjevaca.

Stara-jela-za-novo-doba-99999_1000x667

– Ova naša lijepa slavonska priča je nešto doista posebno, a za nas starije vraćanje u neka davna stara, prelijepa vremena i zato mislim da nema boljeg načina nego ovako proslaviti dan našeg zaštitnika svetog Lovre i Mjesnog odbora. Od srca hvala svim našim gostima i prijateljima, od kuhara do pjevača koji su svojom nazočnošću uveličali i uljepšali našu manifestaciju. Stara Slavonija će uvijek biti duboko u srcu svakog istinskog Slavonca, što smo mi i dokazali. Dok god budemo mogli, ova će priča u našim malim Crkvarima uvijek biti pričana pune slavonske duše – zaključio je počasni predsjednik KUD-a Crkvari i idejni začetnik ove manifestacije Stanko Jović.

Manifestacija je završila uz najljepšu slavonsku pjesmu i tamburicu u izvedbi odličnog Tamburaškog sastava Straviana iz Našica.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content