Predstavljeno drugo izdanje manifestacije “Slavonija i Podravina, wine not!?”: Rujan u znaku vinskog festivala kroz spoj prirode, kulture i enogastronomskih sadržaja

U orahovačkoj Vinariji Patkoš održana je tiskovna konferencija na kojoj je javnosti predstavljen ovogodišnji program i sadržaj ciklusa vinskih manifestacija koje će se drugu godinu za redom održati pod zajedničkim nazivom „Slavonija & Podravina, wine not!?“, a predstavili su ga direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Martina Jakelić, ravnateljica TIC-a Virovitica, enologinja Ivana Nemet i gradonačelnik Orahovice Saša Rister.
Nazočnima se kao domaćin prvi obratio gradonačelnik Rister, istaknuvši kako je ovaj veliki projekt iznimna turistička i eno promocija kako Orahovice, tako i cijele županije.

– Za Orahovicu se često kaže da je perjanica turizma naše županije, a što zasigurno svojom ponudom i ljepotom i potvrđuje. Stoga sam iznimno ponosan i zahvalan županijskoj Turističkoj zajednici što je prepoznala taj potencijal i kvalitetu i predstavljanje ovog vinskog festivala održala upravo ovdje, u Vinariji Patkoš u Orahovici, a posebno mi je drago što ćemo i ove godine u sklopu ove prelijepe priče imati naš sada već prepoznatljivi, vinski maraton “Wine&run” koji će se održati 24. rujna. Mi u Orahovici imamo odličnih vinara i vina, svoju vinsku cestu na kojoj rade tzv. mali vinari koji su svake godine sve bolji i kvalitetniji. Pozivam ovim putem sve u naš lijepi grad i njegovu okolicu, da vide i upoznaju sve te ljepote i kušaju vrhunska vina – rekao je Rister.

Tiskovna-wine-not-3Direktorica Turističke zajednice VPŽ Martina Jakelić naglasila je kako će ovogodišnji festival imati šest vinsko-turističkih priča koje će započeti 3. rujna u dvorcu Janković u Suhopolju.

– Ove godine zamislili smo da se festival održava na točkama Plemićke rute i to na šest točaka, jednoj više nego prošle godine. Novost je “Dravska priča” u kojoj ćemo ispričati jednu lijepu priču o graševini. Cijela priča počinje 3. rujna u dvorcu Janković u Suhopolju pod nazivom “Ružičasti nokturno u plemićkom ruhu”, potom smo 11. rujna na Vinskom pikniku na planini na Jankovcu, a 17. rujna bit će održan “Wine&art” u dvorcu Pejačević u Virovitici. Posjetiteljski centar „Dravska priča“ u Noskovcima bit će domaćin “Priče o graševini” 23. rujna, a u Orahovici će se 24. rujna održati vinski maraton „Wine&run“. Kao posljednja točka ovogodišnje manifestacije  „Slavonija & Podravina, wine not!?“ bit će kuća Petra Preradovića u Grabrovnici gdje će se 1. listopada održati večer pod nazivom „Vino i poezija“ – rekla je Jakelić te dodala kako je festival zajednički projekt lokalnih turističkih zajednica, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ i Turističke zajednice VPŽ.

Tiskovna-wine-not-6– Svatko je na svoj način osmislio kako na najbolji način predstaviti svoje vinare, ali i svoj kraj. U ovom vinskom festivalu nije naglasak samo na vinima, mi ovdje upoznajemo i najljepše lokacije i destinacije, gastronomsku ponudu i tako na poseban način pričamo našu županijsku vinsku priču koja se sve snažnije razvija. Da bi ova priča imala smisla, u njoj vrlo važnu ulogu ima i naša vinska ambasadorica Ivana Nemet, koja i dio idejnog tima ovog festivala. Kotizacija za svaki događaj je 100 kuna, a košara za dvije osobe na Vinskom pikniku na Jankovcu 150 kuna – rekla je Jakelić.

Vinska ambasadorica i direktorica TIC-a Virovitica, enologinja Ivana Nemet govorila je o vinima, kako je istaknula, najljepšim esencijama koje prate ovaj festival te istaknula posebnu radost što je priča krenula iz Orahovice.

Tiskovna-wine-not-9– Uz ovaj grad sam posebno emotivno vezana, posebno uz ovu prekrasnu Vinariju Patkoš. Naše pravilo u ovoj priči je da predstavljamo vina koja se mogu kupiti, koja su na tržištu i da na taj način zaokružimo cijelu županiju. Na nekim mjestima ćemo kušati samo lokalna vina, a na nekima sva vina koja su uključena u festival. Posebno sam ponosna što smo nakon prošlogodišnjeg, više nego uspješnog festivala imali jako puno upita vinara koji su izrazili želju za sudjelovanjem na ovom festivalu. Mislim da smo upravo time i svojim radom uspjeli potaknuti neke proizvođače da se više potrude i pokažu što imaju, te postanu dio ove naše priče. Svaka priča je posebna i emotivna i nosi svoju predivnu poruku i zato pozivam sve da se odazovu ovoj vinskoj manifestaciji i budu s nama – zaključila je Nemet.

(www.icv.hr, vg)

Tiskovna wine not 10

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content