“VATRU GASI – PEKMEZ SPASI” Velik broj posjetitelja uživao na tradicionalnoj, 11. Pekmezijadi i Sportskim igrama hrvatskih branitelja u Dugoj Međi

Istinski praznik Slavonije, sve ono što ju čini tako nevjerojatno bogatom i lijepom, viđeno je jučer (subota) u Dugoj Međi na jedinstvenoj manifestaciji, tradicionalnoj 11. Pekmezijadi u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa.

Manifestacija je bila pod pokroviteljstvom Općine Zdenci, Virovitičko-podravske županije i Ministarstva hrvatskih branitelja, a uz stručnu pomoć tvrtke Podravka. Natjecanje u kuhanju domaćeg slavonskog pekmeza od šljiva ove godine održano je pod motom “Vatru gasi – pekmez spasi” zbog činjenice kako su u kuhanju pekmeza snage odmjerila vatrogasna društva i to iz Orahovice, Zaboka, Velikog Rastovca, Čađavice i Zdenaca, a kuhala je još i Dijabetička udruga Orahovica.

Uz natjecanje u kuhanju pekmeza održane su i tradicionalne Sportske igre branitelja gdje se 10 braniteljskih udruga natjecalo u visećoj kuglani, bacanju potkova i slavonskoj alci.

Manifestaciji su, između ostalih, nazočili zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, voditelj Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Anto Krišto, gradonačelnik grada Orahovice Saša Rister, te načelnici općina Zdenci, Čađavica i Nova Bukovica, Tomislav Durmić, Mirko Rončević i  Tomislav Bračun.

IMG_7827_1000x667

Sve je započelo odavanjem počasti poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te preminulim Dugomeđanima, kod križa ispred kapele svete Ane, a potom je održano i svečano otvaranje.

-Presretan sam što smo ove godine ponovno uspjeli organizirati ovu našu manifestaciju i zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji, a posebno svim članovima naše udruge koji su uložili ogroman trud. Pekmezijada u Dugoj Međi je doista jedinstvena jer jedina u ovom dijelu Hrvatske pokazuje stari običaj pripreme domaćeg pekmeza od šljiva u kotlu i na to smo jako ponosni. Sportske igre branitelja su najbolji mogući, reći ću, drugi dio ove priredbe i hvala svim udrugama koju su se odazvale. Ovaj događaj spojio je općinu i grad, dvije županije, spojio je Zagorje i Slavoniju i to je nešto najljepše u ovoj priči – rekao je predsjednik UHBDDR Duga Međa Mirko Bušljeta.

Voditelj Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Anto Krišto posebno se osvrnuo na vrijednost braniteljskih igara u sklopu ove manifestacije.

-Braniteljima treba druženja i opuštanja, to su načini na kojima se oni odmore od svakodnevnice, a ono što je najvažnije odavanjem počasti poginulim suborcima čuva se uspomena na njihovu žrtvu u Domovinski rat. Hvala udruzi iz Duge Međe na ustrajnosti i trudu u organizaciji ove iznimno uspješne manifestacije – rekao je Krišto.

IMG_7902_1000x667

Zamjenik župana VPŽ Marijo Klement pohvalio je udrugu organizatora koja ovom manifestacijom, kako je rekao, spaja, promiče i promovira cijelu županiju.

-Pekmezijada i Kobasijada u Dugoj Međi doista su postali brendovi naše županije, događaji na koje dolaze ljudi iz svih krajeva Hrvatske i to moramo svi zajedno njegovati i podupirati kako bi obje bile na još većoj razini iako su već sada na ogromnoj. Hvala ovoj vrijednoj udruzi, hvala našim hrabrim vatrogascima koji su pokazali da su i odlični majstori pekmeza, hvala prijateljima iz Krapinsko-zagorske županije i svima koji su dio ove prelijepe manifestacije – rekao je Klement .

Ovu, 11. Pekmezijadu otvorio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

-Naše dvije županije, općinu Zdenci i grad Zabok spojili su prije svega branitelji, a posebno braća Josip i Mirko Horvatin iz obitelji koja je doista posebna, rodila je majka šest sinova i svi su hrvatski branitelji – heroji. Zato mi je danas velika čast biti ovdje i posebno se zahvaljujem Mariju Klementu koji mi je dao tu čast da ja kao gost otvorim ovu veliku manifestaciju. Ono što mi u Zagorju znamo je da se u Slavoniji branila čitava Hrvatska pa tako i naše Zagorje i na tom smo posebno zahvalni i baš ovdje smo i mi poslali tisuće svojih branitelja. Zato braniteljima želim puno zdravlja i hvala vam dragi prijatelji iz Duge Međe na ovoj ideji koja je ponukala i nas da u Zaboku uskoro organiziramo svoju 1. Pekmezijadu na koju vas sve pozivam – rekao je Kolar.

IMG_7970_1000x667

Nakon sadržajnog i zabavnog dana koji je upotpunio nastup tri KUD-a i to “Zdenac” iz Zdenaca, Crkvari i “Podravina” iz Čađavice, uz odličnu svirku TS Kočije, proglašeni su i oni najbolji.

Na sportskim igrama branitelja, u disciplini viseća kuglana najbolja je bila HVIDR-a Orahovica, drugo mjesto pripalo je UHBDDR PP Orahovica 1990. – 1991. a treća je bila ekipa HVIDR-e Slatina. U Slavonskoj alci najpreciznija je bila ekipa UDVDR Voćin, druga je bila ekipa UHBL PTSP VPŽ, a treći UDVDR KZŽ. U bacanju potkove pobjedu je odnijela ekipa UHBDDR Jarmina, srebro je pripalo UDVDR Voćin, a bronca ekipi UHBDDR Nova Bukovica. U natjecanju gađanja lukom i strijelom u organizaciji Reda vitezova Ružice grada najprecizniji je bio Siniša Kanis, drugo mjesto pripalo je Ivanu Balentiću, a treće Željku Kuharu.

I onda, onaj najsvečaniji dio, proglašenje najboljih u kuhanju pekmeza. Šest uzoraka ocijenilo je najjače povjerenstvo do sada u sastavu Dražen Đurišević iz Podravke kao predsjednik te Jenny Tetec, inače magistrica nutricionizma, također iz Podravke, najbolja hrvatska slastičarka Sandra Jadek te odlični orahovački kuhar Zoran Putniković.

-Moram vas sve pohvaliti na odlično pripremljenim uzorcima, odlučivale su nijanse, ali čestitam najboljima jer je riječ doista o ukusnim i odlično napravljenim pekmezima. Čestitam i organizatoru na ideji i provedbi ove manifestacije koja čuva naš domaći hrvatski proizvod i to je veliko bogatstvo – rekao je Dražen Đurišević.

IMG_8053_1000x667

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo najboljim uratkom proglasilo je onaj DVD-a Čađavica, drugo mjesto pripalo je DVD-u Veliki Rastovac, a treće DVD-u Orahovica. Nagrađeni su i najbolji “pekmezari”, sudionici drugih igara pa je tako pobjedu u alci odnio duo DVD-a Čađavica Dalibor Vida i Miroslav Molnar dok su srebro oko vrata stavili orahovački vatrogasci Boris Broš i Mario Čalić, a u bacanju potkove pobijedile su vatrogaskinje Velikog Rastovca Divna Obad i Ružica Petrlić, dok su srebrni bili Orahovčani Ivan Tomac i Dajan Broš.

Nagrade najboljima uručili su župan KZŽ Željko Kolar, načelnik Tomislav Durmić, gradonačelnik Saša Rister, zamjenik načelnika PU VPŽ Nenad Križić, načelnik općine Čađavica Mirko Rončević te Mirko Horvatin i Mirko Bušljeta u ime organizatora.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić i K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content