Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II: Održana završna konferencija projekta „Solidarni za žene!“

Održana je završna konferencija uspješno provedenog projekta „Solidarni za žene!“ u sklopu poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“ čiji je nositelj Udruga za promicanje i zaštitu ljudskih prava “SMS – sve možeš sam” iz Virovitice. 

Konferenciju je otvorio predsjednik Udruge „SMS“ Mario Jakša koji je pozdravio sve nazočne, a voditeljica projekta prezentirala je projektne ciljeve i njegove ostvarene vrijednosti.

Projekt započeo je u lipnju 2021. godine, trajao je 14 mjeseci, a proveden je u suradnji s partnerima: Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Virovitica, Centrom za socijalnu skrb Virovitica i Centrom za socijalnu skrb Slatina.

Financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u ukupnoj vrijednosti od 928.400 kuna.

Cilj projekta bio je uključivanje žena u nepovoljnom položaju na tržište rada, što ujedno podrazumijeva borbu protiv siromaštva i smanjenje nezaposlenosti te prevenciju prerane institucionalizacije i poboljšanje kvalitete života krajnjih korisnika, osoba u starijoj životnoj dobi, osoba u nepovoljnom položaju ili osoba s invaliditetom, pružajući im podršku u svakodnevnom životu. Riječ je o osobama koje žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima, pa je cilj projekta bio i unapređenje i osnaživanje radnog potencijala žena kroz obrazovanje/usavršavanje radi jačanja konkurentnosti na tržištu rada.

Ciljana skupina ovog poziva bile su nezaposlene žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih HZZ-a s naglaskom na teže zapošljive skupine u lokalnoj zajednici.

DESET ŽENA SKRBILO ZA 65 STARIJIH OSOBA

Navedenim projektom bilo je zaposleno 10 žena, pripadnica ciljane skupine s područja Virovitičko-podravske županije, odnosno grada Virovitice i općina Suhopolje i Čađavica.

Tijekom 12 mjeseci one su skrbile o ukupno 65 krajnjih korisnika, odnosno starijih osoba s područja Virovitičko-podravske županije koji su na taj način imali izravnu korist iz projekta. Naime, potpora i podrška krajnjim korisnicima uključivala je pomoć u nabavi namirnica, lijekova i drugih potrepština, pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora, pomoć pri održavanju osobne higijene, posredovanju u ostvarivanju raznih prava (plaćanje računa, dostava pomagala, naručivanje i pratnja kod liječnika i sl.), pružanje podrške kroz razgovore i druženje, pratnja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima.

Također, krajnjim korisnicima su na mjesečnoj razini nabavljene i dostavljene potrepštine za osobnu higijenu i održavanje higijene stambenog prostora. Osim navedenog, Udruga ističe važnost poticanja socijalne uključenosti i povećanja razine kvalitete života krajnjih korisnika na lokalnoj razini.

U sklopu projekta žene su uspješno završile programe osposobljavanja te su danas konkurentnije na tržištu rada, a njihov radni potencijal je osnažen i unaprijeđen.

Dosadašnji ishodi poziva „Zaželi – programa zapošljavanja žena“ pozitivno su utjecali na smanjenje nezaposlenosti žena, ali i na povećanje zapošljivosti zaposlenih žena nakon završetka projekta te poboljšanje kvalitete života i izvaninstitucionalne skrbi uključenih starijih i potrebitih osoba. Na ovaj način utječe se na smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti te se izravno doprinosi revitalizaciji ruralnih i teško dostupnih područja.

Predsjednik Udruge Mario Jakša smatra da će ovaj projekt i sva prikupljena iskustva te znanja biti dobar temelj za sve buduće projekte koje imaju u planu realizirati u naredno vrijeme. Naglašava da su se u mjesecu lipnju također aplicirali na Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“, što predstavlja nastavak financiranja aktivnosti zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i nemoćne osobe, aktivnosti koje su se kroz dosadašnju provedbu pokazale vrlo uspješnima i nenadomjestivima u lokalnim zajednicama, pa tako i u Virovitičko-podravskoj županiji.

(www.icv.hr)

logo za projekt europski socijalni fond

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content