IN MEMORIAM Karlo Puškarić u više od četrdeset godina rada ostavio neizbrisiv trag u medijima

U predvečerje 13. rujna brzinom munje proširila se vijest da je na križanju dviju virovitičkih ulica, Tomaša Masaryka i Nikole Tesle, u naletu automobila poginuo biciklist – umirovljeni novinar i urednik Virovitičkog lista Karlo Puškarić (73).

Šok, nevjerica, tuga, posebice među kolegama s kojima je više od četrdeset godina dijelio gorki novinarski kruh sa sedam kora.

Karlo je još kao gimnazijalac 1967. godine stigao u potkrovlje Gradskog dvorca, u tadašnje novootvorene prostore studija Radio Virovitice. Nakon uspješne audicije bio je među prvim spikerima, radijskim voditeljima i ton majstorima lokalnog radija, uz čije su programe stasale brojne generacije.

Bilo je to vrijeme skromne radijske tehnike – gramofona i vinil ploča, te kasetofona, pa se kompletan program emitirao uživo, a tako i popularna emisija “Želje i pozdravi” koja je trajala satima, često sve do prvih sunčevih zraka idućeg dana i ponovnog odlaska u školske klupe.

U stalni radni odnos Karlo Puškarić je primljen 15. siječnja 1974. godine u malenu redakciju Informativnog centra, čijih je deset djelatnika (novinara, urednika, spikera, tehničara) osim o radijskom programu brinulo i o „starijem bratu“ – Virovitičkom listu. U malim redakcijama s dva medija nema specijalizacije, već svi rade sve.

Tako je i Karlo uz radijski program, uz mentorstvo doajena virovitičkog novinarstva Ervina Mačkovića, polako savladavao tajne grafičkog oblikovanja lokalnog tjednika. Bilo je to vrijeme pisaćih mašina, bez kompjutora, kada su se filmovi razvijali i crno-bijele fotografije izrađivale u jedinom fotografskom studiju u gradu, kod Vjekoslava Sudarevića.

Grafički urednici u crnim kutama, prljavih ruku od špalti, klišeja, olova, nisu imali odmora od ponedjeljka do petka jer se slagao olovni slog do sloga, a u mjesnoj tiskari nije bilo rotacije.

Ubrzo Karlo kreće i na prve novinarske zadatke. U maloj redakciji prati sve; od politike i gospodarstva, do poljoprivrede, kulture i sporta. U novinarstvu nema radnog vremena, jedan zadatak sustiže drugi, pa je i iza Karla ostalo pregršt odrađenih subota i nedjelja, kao i praznika, a tijekom Domovinskog rata i neprospavanih noći jer se radijski mikrofoni nisu gasili tijekom 24 sata.

A, onda je krenuo i internetski portal, za novinare i dodatni posao.

Iz njegova pera nastali su brojni tekstovi, različite novinarske forme od vijesti, izvještaja i razgovora, do reportaža, lijepih i toplih priča, ponajviše o onim „malim, običnim ljudima“: radnicima, poljoprivrednicima, hrvatskim ratnicima, učenicima, umirovljenicima, sportašima, hobistima…

Godinama je bio i honorarni dopisnik Sportskih novosti, HRT-a i Hrvatskog radija. Više od tridesetak godina član Hrvatskog novinarskog društva, dopredsjednik i tajnik HND-ovog ogranka novinara za Virovitičko-podravsku županiju, a prije tri i pol godine izabran je na istovjetne funkcije i na konstituirajućoj sjednici Ogranka HND-a umirovljenih novinara Virovitice.

Karlo Puškarić bio je divan prijatelj, kolega – novinar, u poslu maksimalno predan, točan, pedantan, profesionalan, nadasve vrijedan, ozbiljan, odgovoran, pouzdan…

Istodobno izuzetno miran, staložen, tih, bez povišenih tonova, skroman, nenametljiv, omiljen u društvu. Jednom riječju, duša od čovjeka. Spreman svakome pomoći, mladim kolegama udijeliti poneki koristan savjet…

Krajem 2014. godine odlaskom u mirovinu definitivno se oprostio od novinarstva, odlučivši da će preostali dio života posvetiti supruzi Grozdani, djeci Emiliji i Emiliju, posebice unukama Anamariji, Karli i Korani, a dio slobodnog vremena izdvojiti i za svoj omiljeni hobi – pecanje.

Nažalost kobni trinaesti (!?) rujan prekinuo je sve njegove planove i snove, pa tako i naše susrete, druženja, kave…

Iduće godine pripremali smo se obilježiti 70. obljetnicu Virovitičkog lista, a kao i prethodnih godina uoči Svih sveti obići grobove naših preminulih kolega i suradnika, položiti cvijeće, zapaliti svijeće.

Sada ostaje žalost i tuga jer smo izgubili još jednog kolegu – novinara, koji je kao dugogodišnji kroničar ostavio neizbrisiv trag u povijesti našega grada i okolice.

Pogreb će biti u petak, 16. rujna, na Gradskom groblju Virovitica u 15.15 sati.

Dragi Karlo, počivaj u miru Božjem!

Trpimir Markotić i kolege

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content