Kulturno plodonosan rujan za Ogranak Matice hrvatske u Virovitici

Ogranak Matice hrvatske u Virovitici ovoga je rujna aktivno ostvarivao razne aktivnosti – ovoga puta izvan Virovitice.

Naime, od 15. do 18. rujna u Matici hrvatskoj u Zagrebu održan je prvi „Festival knjige u Matici“ na kojemu je naš ogranak predstavio čak dvije knjige. Riječ je o knjigama „Hvatajte se u pleteno kolo“ Miroslave Hadžihusejnović Valašek, knjigu tradicijskih napjeva objavljenu u sunakladništvu ogranaka iz Slatine, Orahovice, Virovitice te udruge „Koraci baštine Zagreb“ i HKUD-a „Dika Slatina“ predstavile su urednica Dragica Šuvak, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Slatini i nakladnica Zorica Varga te predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Virovitici i sunakladnica Dubravka Sabolić, i „Zašto sveti Lovro plače“, dječji roman Marine Mađarević objavljen u suradnji Ogranka Matice hrvatske u Virovitici i Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica predstavile su autorica, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Virovitici Dubravka Sabolić i moderatorica, novinarka Zrinka Turalija Kurtak. Osim toga, Ogranak je na svom štandu tijekom triju dana predstavio sve svoje tiskane naslove.

Aktivnosti su nastavljene u srijedu, 21. rujna u Zavičajnom društvu Virovitičana u Zagrebu, gdje je predsjednica Sabolić, na poziv predsjednika društva Nevena Petrovića i Sandre Pocrnić Mlakar, predstavila Međunarodni književni natječaj „Kristalna pepeljara“ za najbolju kriminalističku priču. Ovaj događaj ostvaren je u obliku prigodne tribine posvećene „Virovitičkom Simenonu“, književniku Milanu Nikoliću, a okupio je sjajne govornike: dr. sc. Vinko Brešić govorio je o Nikolićevu životu i vlastitom višegodišnjem proučavanju Nikolićeva rada, Veljko Krulčić govorio je o vlastitom iskustvu objavljivanja djela Milana Nikolića i njegovoj važnosti za hrvatsku kulturu, a tribini se pridružio i prevoditelj Marko Maras, drugi pobjednik književnoga natječaja „Kristalna pepeljara“.

Posljednji rujanski vikend bio je rezerviran za skup „Brendiranje lokalne i zavičajne baštine u djelatnosti ogranaka Matice“ koji je 23. i 24. rujna 2022. u Zavičajnom muzeju Ozalj organizirao Ogranak Matice hrvatske u Ozlju, na čelu s predsjednikom Stjepanom Bezjakom i tajnikom Bogdanom Bošnjakom. Susret je otvorio predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, a sve okupljene pozdravili su i gradonačelnica grada Ozlja Lidija Bošnjak te glavni tajnik Matice hrvatske Marijo Dominiković. Tijekom dvodnevnoga skupa svoje su ogranke predstavili predsjednici i tajnici ogranaka iz Zaprešića, Zaboka, Velike Gorice, Čakovca, Virovitice, Požege, Kaštela i Splita. Ogranak Matice hrvatske u Virovitici prigodnom prezentacijom predstavila je tajnica Ogranka Marina Mađarević, govoreći o radu Ogranka od pandemijskih godina do danas i naglašavanjem virovitičkih kvaliteta te malim koracima kojima Ogranak doprinosi kulturnom razvoju.

Ogranak poziva sve zainteresirane za pristupanje Matici hrvatskoj i radu virovitičkoga ogranka te zajedničko stvaranje kulturne povijesti našega područja.

Više o Ogranku doznajte na mrežnoj stranici te na Facebook stranici.

(www.icv.hr, OMH Virovitica, foto: J. Gazivoda, S. Pocrnić Mlakar, M. Mađarević)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content