Ministar Piletić o izmjenama Zakona o radu i povećanju plaća u državnim i javnim službama

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić gostovao je u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” gdje je komentirao Vladin paket mjera pomoći, ali i izmjene Zakona o radu.

Komentirao je Vladin paket mjera pomoći poduzetništvu i građanima. 

– Dio iz paketa otpada na mjere iz našeg resora, ali najveći dio otpada na ulogu HEP-a kojem je vlada omogućila da dobar dio naših ljudi plaća cijenu koja nije tržišna, nego umjetno stvorena. Dobar dio poduzetnika plaćat će cijenu električne energije kao i kućanstva. Također, sve ustanove socijalne skrbi iz kategorije poduzetništva plaćat će električnu energiju kao kućanstva – rekao je ministar Piletić.

Istaknuo je kako nema kategorije koju nisu obuhvatili, od poljoprivrednika, ribara, studenata, učenika, korisnika dječjeg doplatka, umirovljenika…

– Kad je riječ o umirovljenicima, Vlada je u samo godinu i pol po treći put intervenira s jednokratnim novčanim dodatkom onima s nižim mjesečnim primanjima. Ne samo da smo podigli visinu razreda nego smo povećali i cenzus mirovine koja može dobiti jednokratni dodatak. Također, jedan od ciljeva nam je bio od 1. siječnja 2025. povisiti najniže mirovine za tri posto. Intervencijom u konačni prijedlog zakona intervenirali smo da taj postotak povećanja najnižih mirovina ne čeka 2025., nego kreće s 1. siječnjem 2023. – rekao je.

Dodao je i kako su po prvi put obuhvatili nezaposlene.

– Oni koji su bili na burzi rada do 1. rujna imat će tromjesečni novčani dodatak od 250 kuna u sljedeća tri mjeseca.

– Pokazalo se da vlada intervenira u pravo vrijeme, da je paket snažan i sveobuhvatan, a ponajviše pravedan. Moramo zaštiti sve kategorije građana, a posebno one s nižim primanjima – istaknuo je.

Na pitanje očekuje li povećanje broja nezaposlenih s obzirom da se turistička sezona bliži kraju, ministar Piletić je rekao kako se poslije svake turističke sezone broj nezaposlenih blago povisi, ali da ne očekuju da će broj alarmantno rasti.

– Mi smo na rekordno niskim stopama nezaposlenosti. Broj se kreće oko 110.000 evidentiranih. To je značajno manje nego na početku mandata ove vlade, rekao je. 

Izmjene zakona o radu

Osvrnuo se i na izmjene Zakona o radu.

– Postotak radnika koji rade na ugovor na određeno iz godine u godinu pada čime smo zadovoljni, dosegnuli smo nekakav europski prosjek, ali još uvijek imamo veliki broj kratkoročnih ugovora. Zato uvodimo novost da limitiramo ugovore na određeno na maksimalno tri godine i najviše tri ugovora.

Istaknuo je da je od ključnih novosti – platformski rad, odnosno rad od doma.

– Poslodavac može uz prethodnu najavu i suglasnost radnika doći kod kuće zaposlenika i vidjeti u kakvim uvjetima radi.

– Prijedlog je i da nema otkaznog roka ni otpremnine za radnike starije od 65 godina i 15 godina staža, ukoliko se drugačije ne dogovore radnik i poslodavac. Tu smo htjeli potaknuti da poslodavci nakon navršenih 65 godine, ako radnik želi ostati raditi, a ispunjava sve uvjete za mirovinu, da poslodavac nema obvezu isplate otpremnine. Netko tko ispuni uvjete za mirovinu ne da neće biti nezbrinut, nego će ostvariti mirovinu i onda poslodavac nema obvezu isplate otpremnine. Tako stimuliramo i poslodavca, ali i radnika, da ako želi može ostati i duže u svijetu rada, ali ostavili smo u domeni da se dogovore radnik i poslodavac.

Povećanje plaća u javnom sektoru

Ministar Piletić rekao je da pregovori još nisu počeli, te da će na današnjoj sjednici vlade imenovati pregovaračke odbore u ime vlade i za državne i javne službenike i namještenike.

– Želimo reagirati i povećati osnovicu plaće i u državnim i u javnim službama prateći situaciju i gospodarskog rasta i punjenje proračuna. S obzirom na jesenski paket veliki je pritisak na proračun, ali vjerujem da ćemo u pregovorima i dijalogu pronaći najbolje rješenje kojim bi pokazali da želimo povećati osnovicu – istaknuo je Piletić.

(hrt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content