Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Voćin dodijeljena javna priznanja zaslužnim pojedincima: Požeški biskup Antun Škvorčević proglašen prvim počasnim građaninom općine Voćin

Blagdan Male Gospe svake je godine 8. rujna, a naziv je dobio zbog toga što se slavi “mala Marija”, točnije dan Marijina rođenja. Općini Voćin je blagdan Male Gospe Dan općine, a jučer (petak) je obilježen svečanom sjednicom Općinskog vijeća.

Uoči svečane sjednice položeni su vijenci i upaljeni lampioni kod spomenika Voćinskoj žrtvi u sradištu mjesta. U sjećanje na 47 nevinih voćinskih žrtava koje su četnici na zvjerski način ubili 1991. godine, vijence i upaljene lampione položili su osobni izaslanik predsjednika Vlade RH i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, saborska zastupnica Vesna Bedeković, zamjenik virovitičko-podravskog župana Igor Pavković, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Dinko Begović, načelnik općine Voćin Predrag Filić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Voćin Roko Perić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Voćin Darko Božičković, zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenad Križić, načelnik Policijske postaje Slatina Krunoslav Sertić, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, načelnik općine Mikleuš Robert Grabar, načelnik općine Čačinci Alen Jurenac, načelnik općine Gradina Josip Vučemilović Jurić, načelnik općine Đulovac Anđelko Kolić, te predstavnici braniteljskih udruga i predstavnici Udruge Hrvata Letnica.

m_IMG_0503

Pozdravnim riječima na početku svečane sjednice nazočnima se obratio predsjednik Općinskog vijeća Roko Perić.

– Velika mi je čast pozdraviti sve vas ovdje okupljene, prije svega našeg uvažene goste, požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, izaslanika Vlade Republike Hrvatske i dožupana Marija Klementa, saborsku zastupnicu Vesnu Bedeković, ravnateljicu Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesnu Šerepac, dožupana Igora Pavkovića, predsjednika Županijske skupštine Dinka Begovića, zamjenika načelnika Policijske-uprave virovitičko-podravske Nenada Križića, načelnika Policijske postaje Slatina Krunoslava Sertića, voćinskog župnika Ivana Ereiza, sve vas gradonačelnike i načelnike, općinske vijećnike, predstavnike braniteljskih i drugih udruga, kao i sve ostale. Općinsko vijeće Općine Voćin čini devet članova i u suradnji s načelnikom Predragom Filićem donosimo sve važne odluke za našu općinu. Raduje me činjenica da je više od 99 posto akata doneseno jednoglasno, što dokazuje da su vijećnici i načelnik dobro usklađeni u radu za dobrobit naše općine – istaknuo je Perić.

m_IMG_0504

Sve nazočne pozdravio je načelnik općine Voćin Predrag Filić, te iznio što se u općini radilo u proteklih godinu dana.

– Sve vas najsrdačnije pozdravljam i želim vam dobrodošlicu u općini Voćin. Prigoda je da se na svečanoj sjednici prisjetimo projekata koje smo proveli od prošle sjednice, a ja bih izdvojio samo neke, vrlo važne za našu lijepu općinu. Izgradili smo nekoliko kilometara nerazvrstanih cesta, završili smo na području cijele općine vodoopskrbne sustave, u realizaciji smo sustava odvodnje, počeo je s radom Geo info centar kojeg je u prvih nekoliko mjeseci obišlo oko 17 tisuća posjetitelja, radili smo na obnovi kuća i infrastrukture. Pred nama je realizacija jednog od najvažnijih projekata, revitalizacija voćinskih jezera u turističke svrhe gdje smo u fazi pripreme natječaja za izvođenje radova. To će biti najvažniji turistički projekt, a naša općina i mjesto Voćin u tom turističkom dijelu ima što pokazati. Zahvaljujem se Vladi Republike Hrvatske što je kroz projekt Slavonije i Baranje prepoznala naše potencijale i dodijelila nam znatna financijska sredstva za provedbu projekta – rekao je, između ostalog, načelnik Filić te čestitao mještanima Dan općine.

m_IMG_0505

Čestitku mještanima općine Voćin uputili su i saborska zastupnica Vesna Bedeković te osobni izaslanik Vlade RH, zamjenik župana VPŽ Marijo Klement.

– Zahvaljujem na pozivu da zajedno s vama i ove godine podijelim radost proslave Dana općine i blagdana Male Gospe. Velika je čast doći u Voćin, u jedno od najvećih marijanskih svetišta u ovom dijelu Hrvatske. Vama žiteljima općine Voćin od srca čestitam Dan općine i blagdan Male Gospe i neka nas sve skupa čuva Gospa Voćinska i dragi Bog – rekla je u svom obraćanju nazočnima saborska zastupnica Bedeković te obećala svoju daljnju potporu načelniku Filiću i općini Voćin.

– Izuzetna mi je čast da vas sve ovdje mogu pozdraviti u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, onim redom i onom čašću kako je već najavljeno. Također, pozdravljam vas i u ime našeg župana Igora Androvića koji upućuje iskrene isprike što danas nije mogao ovdje nazočiti. Teško je više nešto reći, a da moji prethodnici već nisu. Iz govora načelnika saznali smo da je puno toga napravljeno u svim segmentima društva, razvoja komunalne infrastrukture, razvoja obrazovanja, svega onog što jednu općinu čini kvalitetnu za život. Moram naglasiti da u svim tim projektima sudjeluje i Virovitičko-podravska županija i mogu obećati da će tako biti i nadalje. Vama drage žiteljke i žitelji općine Voćin čestitam Dan općine i blagdan Male Gospe – zaključio je Klement.

m_IMG_0506

Kako to i priliči, na svečanoj sjednici u povodu proslave Dana općine i ove godine su odlukom Općinskog vijeća dodijeljena javna priznanja zaslužnima za razvoj općine Voćin. Tako je prvim počasnim građaninom općine Voćin proglašen požeški biskup msgr. Antun Škvorčević za sve što je svojim djelovanjem i moralnim autoritetom učinio za crkvu te za osobne zasluge i doprinos u djelovanju Požeške biskupije.

Zahvalnice Općine Voćin ove su godine uručene: voćinskom župniku vlč. Ivanu Ereizu za svesrdnu humanu pomoć i brigu za stanovnike općine Voćin, Marku Božičkoviću za višegodišnji aktivni rad za ostvarenje rezultata u kulturi, Ivanu Đuzelu za poseban doprinos u razvoju sporta na području općine Voćin, Hrvoju Čoviću za poseban doprinos u razvoju sporta na području općine Voćin, te Josipu i Mirku Horvatinu za vrijedne donacije i aktivno sudjelovanje u organizaciji Hodočašća hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj.

m_IMG_0534

U ime svih nagrađenih, kojima su javna priznanja uručili načelnik općine Voćin Predrag Filić i predsjednik Općinskog vijeća Roko Perić, zahvalu je uputio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Voćin svojim nastupom uveličali su članovi Kulturno-umjetničke udruge Voćin spletom pjesama i plesova.

U zabavnom dijelu proslave, Općina Voćin je svojim mještanima poklonila koncert ženskog glazbenog sastava Učiteljice.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content