Obilježena 31. obljetnica oslobođenja karaule u Novom Gracu

Danas (četvrtak) je u Novom Gracu obilježena 31. obljetnica oslobođenja karaule, jednog od prvih oslobođenih vojnih objekata u Republici Hrvatskoj.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i svijeća na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima pored gradinske crkve, a središnje događanje održano je na karauli u Novom Gracu, gdje su se okupljeni članovi braniteljskih udruga, predstavnici lokalne samouprave i mještani općine Gradina prisjetili akcije osvajanja karaule koja je započela u sumrak 13. rujna 1991. godine, a završila sljedećeg dana u prijepodnevnim satima.

Jedan od njih je i Vjekoslav Moslavac, dozapovjednik desetine Brezovica koja je zajedno s ostalim desetinama na području općine Gradina oslobodila karaulu u Novom Gracu.

– Pamtim da je to jutro 13. rujna 1991. bilo kišovito kao današnji dan. Planirali smo već nekoliko dana prije oslobađanje i tada je na inicijativu zapovjednika desetine Brezovica Vinka Brođanca, zapovjednika desetine iz Gradine Ante Poljaka, kao i zapovjednika ostalih desetina i krenuli smo do karaule u Novom Gracu da pokušamo mirnim putem riješiti predaju karaule u naše ruke. To nam je bez većih problema i uspjelo i od tog dana do danas na ovom objektu se vije hrvatski barjak – rekao je tom prigodom Vjekoslav Moslavac.

Jedan od tadašnjih zapovjednika u 127. brigadi HV, a sada predsjednik UHBDR Suhopolje Marijan Brlek, istakao je osobitu važnost oslobađanja vojnih objekata u Domovinskom ratu.

-To je bio jedan veliki poticaj svim pripadnicima ZNG jer je naoružanje iz karaule završilo u našim rukama, u Brezovici, Gradini, Suhopolju i Levinovcu. Bio je to snažan poticaj našim postrojbama i veliki doprinos u oslobađanju našeg kraja, na kojem bi se i ovom prigodom zahvalio svim sudionicima koji su doprinijeli da se ova vrlo važna zadaća i ostvari – rekao je nazočnima Marijan Brlek.

Oslobađanje karaule u Novom Gracu dio je sveobuhvatnih aktivnosti koje su tadašnje postrojbe ZNG na području Virovitice i okolice poduzele s ciljem otklanjanja neposredne ratne opasnosti za naše građane, napomenuo je tom prigodom virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

-Sve je započelo oslobađanjem sela Jasenaš, a nastavilo se karaulama u Novom Gracu i Terezinom Polju, skladištem naoružanja na Šištatu, da bi kulminiralo oslobađanjem vojarne u Virovitici. Svi ti događaji podsjećaju na hrabrost hrvatskih bojovnika ovog kraja i njihovu silnu želju da očuvaju slobodu i neovisnost Hrvatske – rekao je, između ostalog, župan Igor Andrović.

Ovom događaju nazočili su, uz predstavnike Općine Gradina i MO Novi Gradac, zamjenik župana Marijo Klement, županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok, predstavnici braniteljskih udruga s područja Virovitice i ostali branitelji i gosti.

Svečanost je nastavljena u društvenom domu u Novom Gracu gdje su sve nazočne pjesmom obradovali tamburaški sastavi KUD Novi Gradac i KUD Brezovica, te grupa “Gold band” iz Virovitice.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele i K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content