Ovako sustav nagrađuje one koji krše zakon: Umjesto jednog dana u zatvoru, moraju odraditi samo 2 sata rada za opće dobro!

Znate li koliko u Hrvatskoj vrijedi jedan dan zatvora zamijenjen radom za opće dobro?

Uzimajući u obzir činjenicu da je rad za opće dobro blaža varijanta kazni zatvora i da bi trebala uključivati vraćanje duga društvu kroz koristan rad, prosječni građanin mogao bi zaključiti kako je riječ o 10, 12 radnih sati koje se zamjenjuju jednim danom provedenim u zatvoru. 

No, u Hrvatskoj to nije slučaj. Jedan dan zatvora, naime, prema aktualnom Kaznenom zakonu, vrijedi samo dva sata rada za opće dobro! 

Kako stoji u službenom objašnjenju na stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave, kazna zatvora može se zamijeniti radom za opće dobro (ROD) u slučaju onih kaznenih djela za koje počinitelj može dobiti do godinu dana zatvora. 

Pri tome, dodaje se, jedan dan zatvora iznosi dva sata ROD-a (maksimalno 730 sati) ili  kao zamjena za novčanu kaznu do tristo šezdeset dnevnih iznosa. 

-Rad za opće dobro izriče sud kao zamjenu za izrečenu kaznu zatvora u trajanju do jedne godine ili zamjenu za novčanu kaznu. Može se izreći i kao obveza koju određuje državni odvjetnik, kada odbacuje kaznenu prijavu ili odustaje od kaznenog progona.

rad za opce dobro
Rad za opće dobro treba bi biti na korist cijeloj zajednici, ilustracija: Canva

Rad za opće dobro može se izreći u maksimalnom trajanju do 730 sati rada, koje je počinitelj dužan izvršiti u roku od mjesec dana do dvije godine. Osnovni smisao je da počinitelj kaznenog djela izvrši svoju kaznu/obvezu na slobodi, a u korist i za dobrobit zajednice. Rad za opće dobro je svojevrsno „vraćanje duga“ zajednici – stoji u obrazloženju  na stranicama Ministarstva. 

ODRAĐUJU DUG DRUŠTVU U BOLNICAMA, DOMOVIMA, ŠKOLAMA, SPORTSKIM KLUBOVIMA

Hrvatski sudovi kaznu zatvora radom za opće dobro zamjenjuju različitim profilima osuđenika za različite prekršaje i kaznena djela – od kradljivaca, prevaranata, zlostavljača, pedofila, onima koji su pijani skrivili prometnu nesreću, koji su prijetili drugima, dilali opojna sredstva…

Hrvatska probacijska služba u deset godina zaprimila je 39.654 predmeta, od kojih je 14.768 iz domene rada za opće dobro.

Popis je dug, kao i onaj pravnih subjekata u kojima će osuđenici kositi travu, popravljati stolove, prevoziti obroke, fotokopirati dokumente ili mesti podove dok ne odrade “dug društvu” pretvorene u sate rada. 

U Hrvatskoj je više od 1100 pravnih subjekata, a koji je najbolji za pojedinog osuđenika, odlučuje 12 probacijskih ureda, u djelokrugu svoje nadležnosti. 

-Probacijski uredi donose rješenja, pa upućuju osuđenike na izvršavanje rada za opće dobro u bolnice, ustanove za psihički bolesne osobe, domove za starije i nemoćne, centre za odgoj i obrazovanje, centre za rehabilitaciju, gradske i općinska društva Hrvatskog crvenog križa, Caritas, škole, vrtiće, muzeje, knjižnice, društva i udruge koje se bave zaštitom životinja, razne humanitarne udruge, dobrovoljna vatrogasna društva i javne vatrogasne postrojbe, sportske klubove, poduzeća koja se bave komunalnim djelatnostima, tijela javne vlasti i dr. – stoji u obrazloženju. Na popisu se nalaze i tijela javne vlasti, poput gradova i općina, ustanove…

PEDOFILIJA U DRUSTVU zamjena za rad za opce dobro 1

PEDOFILU UMJESTO ŠEST MJESECI U ZATVORU, TRI ZA TRIMEROM 

Smisao rada za opće dobro je osuđeniku omogućiti da kroz društveno-koristan rad vrati dug društvu i u tome nema ništa loše. No aktualne situacije u kojima se otkrivaju propusti probacijskih službi, pa se osuđeni pedofil upućuje u udrugu za terapijsko jahanje i pomoć djeci ili u udrugu s teškoćama u razvoju, postavlja pitanje treba li se rad za opće dobro ograničiti na počinitelje pojedinih kaznena djela, a za neka i potpuno onemogućiti.

Ujedno, apsurdno je da jedan dan zatvora u Hrvatskoj vrijedi samo dva sata rada za opće dobro. Koristi ROD-a, kako se objašnjava, su u tome da kažnjenik dug društvu vrati radom, da pritom zadrži svoj posao, kontakt s obitelji i društvom, a sustavu smanji troškove (sudski postupak i boravak u zatvoru). Sve to ima smisla, ali ne s tako malom kaznom i ne za sva kaznena djela. 

Naime, zatvor radom za opće dobro sudovi zamjenjuju i osuđenim pedofilima. Muškarac koji je dirao dijete od dvije godine po intimnim dijelovima, snimao sebe i njega, a dobio možda šest mjeseci zatvora, umjesto u ovoj kažnjeničkoj ustanovi, vrijeme će provoditi vani. 

Možda u nekoj općini ili Caritasu, pa će kositi školsko igralište, evidentirati opremu u dječjem sportskom klubu, popravljati pod u lokalnom vrtiću ili prevoziti mališane na nastup KUD-a u mjesni dom. 

Umjesto šest mjeseci u zatvoru, zahvaljujući hrvatskim zakonima, bit će oko tri mjeseca za – trimerom. Kakva se poruka time šalje žrtvi, pa i cijelom društvu?

Svakako ona da je sustav i postojeće zakone potrebno što prije mijenjati. (www.icv.hr, Marija Lovrenc, foto: ilustracija, Canva)

Članak je objavljen u okviru programa poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije u serijalu: “Pedofilija – bolest društva koja raste, a lijek se ne nazire” .

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content