Provedena javna akcija “Skini masku, otkrij nasilnika”: Cilj je utjecati na svijest šire javnosti o važnosti suzbijanja nasilja nad i među mladima

Udruga S.O.S. Virovitica i Hrvatska udruga pripovjedača Pričalica danas (utorak) su u središtu Orahovice proveli javnu akciju “Skini masku, otkrij nasilnika”. Cilj javne akcije je utjecati na svijest šire javnosti o važnosti suzbijanja nasilja nad i među mladima.

– Udruga SOS već 22 godine djeluje i radi u cilju borbe za ljudska prava s naglaskom na prevenciju i suzbijanje nasilja nad ženama i u obiteljima. Danas smo došli Orahovčanima predstaviti svoj rad i važnost naših nastojanja kroz niz projekata koje provodimo. Tako smo prikazali naš projekt ”Mreža podrške” kroz kojeg pružamo podršku žrtvama i svjedocima kaznenih dijela. Radimo ga već četvrtu godinu, a to znači da nam se svi u takvim situacijama mogu obratiti za psihološku, psihosocijalnu i pravnu pomoć i to na broj telefona 033/721-500, te, ako netko tko je žrtva ili svjedok kaznenog dijela treba pratnju na sudove u vidu odvjetnika ili policije, može nam se također obratiti i mi ćemo mu pružiti emocionalnu pomoć te ćemo ići skupa s takvom osobom u institucije, u svojstvu osobe od povjerenja. Provodimo još niz projekata i uvijek smo otvoreni za svaki poziv i suradnju– kaže predsjednica Udruge SOS Virovitica Desa Kolesarić te posebno ističe projekt koji je u ovoj akciji u Orahovici glavna tema.

– Riječ je o projektu “Skini masku, otkrij nasilnika!” kojeg Udruga S.O.S. provodi u partnerstvu s Hrvatskom udrugom pripovjedača Pričalica. Projekt se provodi uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a usmjeren je ka prevenciji pojavnih oblika nasilja nad i među mladima putem pružanja pomoći i podrške žrtvama nasilja, te podizanje razine svijesti društva inovativnim i kreativnim pristupom o negativnim učincima nasilnog ponašanja u Virovitičko-podravskoj županiji. Ljudi zapravo teško prijavljuju nasilje, ili se boje, ili ga zanemaruju, a mi im pružamo podršku da se ohrabre i prijave svaki vid nasilja i upravo o tome govori ovaj projekt. Kroz projekt smo imali i kazališnu predstavu za koju se nadam da će biti prikazana po cijeloj županiji pa tako i ovdje u Orahovici, u listopadu. Kroz tu predstavu želimo zapravo upozoriti mlade što je sve nasilje jer oni to niti ne prepoznaju na ulici ili u obitelji, a kroz ovu predstavu se vidi kakve zapravo ožiljke ostavlja bilo koja vrsta nasilja na mladim osobama. Isto tako, tiskani i leci koje smo i danas dijelili u Orahovici imaju naše brojeve telefona i pozivam sve da nam se jave bez straha– zaključila je Kolesarić.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content