Sektorsko mapiranje kreativne industrije u OBŽ: Registracija svih novih djelatnosti, kako bi se poduzetnicima omogućilo da se bave onim što tržište traži

Sektor kreativne industrije jedan je od najbrže rastućih sektora, i po broju novozaposlenih, i po rastu prihoda, ali i po stvaranju dodane vrijednosti. Upravo stoga želimo pomoći budućim poduzetnicima u naznačavanju djelatnosti vezanih za kreativnu industriju kako bismo im omogućili bavljenje tržišno potrebnim djelatnostima. Također, želimo promišljati o kreativnoj industriji na široj razini uz uključivanje stručnjaka s Ekonomskog fakulteta , poduzetnika i mladih kako bismo dobili kvalitetne rezultate istraživanja. Time se Osječko-baranjska županija želi pozicionirati kao županija koja naglasak stavlja upravo na razvoj kreativne industrije- istaknuto je prilikom potpisivanja ugovora o suradnji između Osječko-baranjske županije i Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Riječ je o zajedničkoj suradnji na projektu pod nazivom „Sektorsko mapiranje kreativne industrije“ čiji je cilj istražiti sektore kreativne industrije i načiniti sektorski pregled postojećih i novih djelatnosti kreativne industrije, utvrditi probleme poduzetnika, javne uprave te budućih nositelja poslovnih aktivnosti u kreativnoj industriji.

-Naime, Upravni odjel za gospodarstvo OBŽ bavi se, između ostaloga i aktivnostima osnivanja obrta te komunikacije s poduzetnicima koji se susreću s problemom neprepoznavanja njihove djelatnosti u Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti iz 2007. godine, objasnila je pročelnica Upravnog odjela Ivana Katavić Milardović, istaknuvši kako se to želi promijeniti upravo ovim projektom.

IMG 4713
Foto: OBŽ

Predviđeno vrijeme za provedbu projekta je 17 mjeseci u razdoblju od 1. listopada 2022. godine do 29. veljače 2024. godine, a projektni tim čini 8 znanstvenika i istraživača Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

– Prepoznali smo potrebe kreativne industrije koja obuhvaća sve veći komad gospodarstva, ekonomije i razvoja gradova i županija, pa i cijele Europske unije, zbog čega moramo biti ukorak s vremenom. Mapiranje kreativne industrije kojeg će provesti stručnjaci s Ekonomskog fakulteta pomoći će kvalitetnijem povezivanju poduzetnika i obrtnika, ali i prepoznavanju njihovih potreba u ovoj grani ekonomije – kazao je župan Ivan Anušić i dodavši kako je riječ o još jednom od zajedničkih projekata i aktivnosti koje provode Županija i Ekonomski fakultet u Osijeku.

IMG 4714
Foto: OBŽ

– Drago mi je da je Osječko-baranjska županija prepoznala Ekonomski fakultet u Osijeku kao partnera u realizaciji određenih ideja, do sada relativno slabo poznatih, a riječ je o mapiranju, odnosno izradi evidencije sektora kreativne industrije. Njegov je značaj velik i razvitak tog sektora u našoj županiji sigurno će doprinijeti dodatnom ekonomskom rastu te mi je izuzetno drago da će Ekonomski fakultet sudjelovati u ovom projektu – rekao je Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

IMG 4715
Foto: OBŽ

Razvijena društva uspijevaju sustavno, promišljeno i strategijski ulagati u proizvode koji imaju visok udio kulture i koji tu kulturu prenose u visok stupanj komercijalizacije, istaknula je prilikom potpisivanja ugovora Jasna Horvat, znanstvenica osječkog Ekonomskog fakulteta, dodavši kako je ideja ovog projekta sektore kreativne industrije koja je jedna, imenovati i objasniti.

– Planiramo voditi brigu i o djelatnostima koje se unutar sektora razvijaju takvom brzinom da ih je teško administrativno obilježiti, a razlog takvog razvoja je utemeljenost kreativne industrije na visokim tehnologijama. Taj razvoj kreativne industrije gledamo, bilježimo, istražujemo i znanstveno tumačimo mjerom razvijenosti društva, vodimo brigu o indikatorima, imenujemo ih i u projektu nam je ideja indikatore metodološki izraditi tako da se mogu primjenjivati ne samo u kreativnoj industriji naše županije, već i šire – rekla je Horvat.

(www.icv.hr, tj)

Povezane vijesti

Skip to content