Sjednica virovitičkog Gradskog vijeća: Aktualac u znaku poskupljenja cijena energenata i planova uštede

Glavna tema na danas (srijeda) održanoj sjednici virovitičkog Gradskog vijeća bilo je poskupljenje cijena energenata. Vijećnička pitanja upućena gradonačelniku Ivici Kirinu, gradskim pročelnicima i direktorima gradskih tvrtki odnosila su se najvećim dijelom na planove uštede energenata.

Gradonačelnik je istaknuo kako je Virovitica, kao i većina jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, odlučila noću gasiti javnu rasvjetu s ciljem smanjenja rashoda za električnu energiju.

– Gašenje javne rasvjete je privremeno rješenje do provedbe projekta rekonstrukcije postojeće javne rasvjete novom LED rasvjetom. U postupku smo javne nabave za novu rasvjetu, Vlada Republike Hrvatske dala je suglasnost za zaduženje Grada Virovitice kod HBOR-a za iznos od 16.463.506 kuna uz kamatu sufinanciranu iz ESIF fonda od 0,25 posto. Važno je reći da ovo zaduženje ne ide u klasično zaduženje Grada jer se kredit otplaćuje od ušteda. Nakon postavljanja LED rasvjete, prema procjenama projektanata, očekuju se uštede od oko 70 posto pa ćemo tako s novcem koji bi inače platili za električnu energiju, otplatiti kredit, a nakon toga imati puno manje rashode. Nakon zamjene ušteda će se vršiti i dodatnim smanjivanjem intenziteta svjetlosti na 30 posto snage svjetiljke u terminima kao što je provođena redukcija stare rasvjete – rekao je Kirin.

Istaknuo je i kako Grad radi na projektima solarnih elektrana na krovovima gradskih institucija, kao i na zemljanim elektranama, a sve kako bi se smanjio trošak javne električne energije te kako bi se prihodovala dodatna sredstava u gradski proračun kojom bi se pokrili računi za grijanje i plin.

Kirin
ICV

– Trenutno smo u projektu postavljanja solarnih elektrana u vrijednosti 5.5 milijuna kuna, sufinanciranih 85 posto iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora. Solarne elektrane bit će postavljene na krov Dvorca Pejačević, Palače Pejačević, Dječjeg vrtića Cvrčak, Tvrtke Virkom te Opće bolnice Virovitica. Nažalost, zbog administrativnih procedura za obnovljive izvore energije, prisiljeni smo uvesti mjere štednje kako bismo smanjili troškove za gradski proračun – dodao je Kirin.

Na vijećničko pitanje o blagdanskoj rasvjeti i adventskom ambijentu u gradu, gradonačelnik je rekao kako će se i tu štedjeti, koristit će se lampice koje Grad već posjeduje i u manjem obimu. 

Direktoru Poslovnog Parka Matiji Mustaču vijećnici su postavili pitanje vezano uz cijenu toplinske energije za stanare višestambenih zgrada koji se griju putem kotlovnica. 

– Sukladno Uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, cijene isporučene toplinske energije, koja uključuje naknade i PDV za krajnje kupce na toplinskim sustavima, ostaju nepromijenjene u ovoj ogrjevnoj sezoni, dakle građani će imati iste cijene toplinske energije kao i prethodne sezone – rekao je Mustač. 

MG_0065

Nakon aktualnog sata, pred vijećnicima se našlo niz točaka, među kojima polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika, informacija o gospodarstvu grada Virovitice za 2021. godinu, odluke o socijalnoj skrbi i porezima koje su usklađene s izmjenama zakona, kao i izmjene odluke o kratkoročnom zaduživanju i korištenju dopuštenog prekoračenja po transakcijskom računu. 

– Odluka o kratkoročnom zaduženju se odnosi na produljenje postojećeg Ugovora s našom bankom za okvirnu revolving liniju u ukupnom iznosu od 20.000.000 kuna s maksimalnim iznosom od 10.000.000 za pojedinačno ugovaranje s rokom dospijeća od jedne godine. Odluka o korištenju dopuštenog prekoračenja se odnosi na korištenje klasičnog dopuštenog iznosa do maksimalnog iznosa od 10.000.000 kuna. Prethodno navedeno se smatra kratkoročnim zaduživanjem. Sukladno čl. 119 Zakona o proračuna jedinica lokalne samouprave može se kratkoročno zadužiti isključivo za premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obaveza. Tako su i dosada korištena dopuštena sredstva isključivo zbog jaza nastalog, možemo reći, u međuprostoru između priljeva očekivanih sredstava i dospijeća obaveza. Ovo je mjera za osiguranje likvidnosti Grada koja će se koristiti jedino i ako bude bilo izrazito potrebno jer Grad planira veliki broj projekata značajne vrijednosti, neki od njih su izgradnja bazena, športsko-rekreacijskog centra VGŠK-a, srednje Glazbene škole, vrtića, nadzemne garaže, III osnovne škole, autobusnog kolodvora i brojni drugi – rekao je pročelnik Antonio Dražić.

(www.icv.hr, mp; foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content