Slavljenik u najboljim godinama: Prije točno 69 godina izašao je prvi broj Virovitičkog lista

Na današnji dan, 29. rujna 1953. godine, izašao je prvi broj Virovitičkog lista, koji je pokrivao tadašnji kotar Viroviticu. Donosio je, uz lokalne informacije, ujedno i vijesti iz područja cijele bivše države. Bavio se lokalnim političkim, društvenim i gospodarskim pitanjima, njegovao kulturu, zanimljivosti i bilježio sport. 

Od prvih, svega 6 ili 8 stranica do danas, kada izlazimo kao dvobroj na 24 stranice i orijentirani smo na Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju, nebrojeno je članaka, fotografija, ljudi i događaja koji su zabilježeni u njegovim stupcima u ovih 3336 brojeva (novi je upravo na kioscima). 

Danas smo među rijetkim lokalnim novinama koje su opstale na medijskom tržištu u Hrvatskoj, pa ovaj ugledan “gospodin u najboljim godinama” svakako zaslužuje pohvalu.

Nismo orijentirani na senzacionalizam ni žutilo, već na ono što lokalnom mediju daje smisao – događaje i priče iz naše sredine, o ljudima koji ju unaprijeđuju svojim radom, iskustvom, trudom, humanitarnim djelovanjem i sportskim rezultatima.  Pričama o “malim ljudima” koji su upravo zbog toga što jesu i što rade, jako veliki u očima cijele lokalne zajednice, pa i šire.

Virovitički list tako je i dalje je aktivan svjedok jednog vremena i neumorno korača uz bok svoje puno brže i mlađe “medijske braće”, ICV radija (nekadašnji Radio Virovitica počeo je s emitiranjem 4. listopada 1966. godine) i portala www.icv.hr (od 2011.), odnosno elektroničkih medija zbog kojih su se brojni listovi poput našeg već ugasili. 

“Virovitički” je važan i zbog toga što se zacijelo svaki Virovitičanin ili Virovitičanka danas može pronaći u njegovoj arhivi.  Zahvaljujući Gradskoj knjižnici i čitaonici te Ministarstvu kulture i medija RH te tvrtki Point d.o.o. Varaždin, digitalizirana je cijela arhiva naših novina u koju možete zaviriti ovdje.

Na današnji dan, koji obilježavamo onako kako novinari jedino i znaju – radno,  zahvaljujemo svim osnivačima, urednicima, kolegama i suradnicima, našim čitateljima, pretplatnicima i poslovnim partnerima. Zajedno čuvamo jedan mali dio povijesti, jer, kao što je poznato – ono što nije zabilježeno, nije se ni dogodilo. Zato vam hvala na povjerenju koje traje već gotovo 7 desetljeća!

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content