U HGK Županijskoj komori Virovitica održan sastanak Gospodarskog vijeća: Jedna od glavnih točaka bila je Jesenski paket mjera Vlade RH

Danas (četvrtak) je u HGK Županijskoj komori Virovitica održan sastanak Gospodarskog vijeća na kojoj je jedna od glavnih točaka dnevnog reda bila Jesenski paket mjera donesen od strane Vlade RH, a tiče se cijena i sigurnosti opskrbe energentima što nam je prokomentirao predsjednik HGK županijske komore Virovitica Zlatko Pleša.

– Kao što znamo, cijena električne energije je zajamčena i poznata je prema objavljenom modelu od strane Vlade RH i tu nema nekih velikih nedoumica, međutim ono što i dalje ostaje otvoreno je cijena plina, a samim time i njegova dostupnost te sigurnost opskrbe. Za više detalja pričekati će se zaključci koji bi trebali biti doneseni na sutrašnjem (petak) sastanku Vijeća prometa, telekomunikacija i energetike pri EU. Na toj sjednici bi se trebale donijeti mjere i odluke vezane upravo uz cijenu plina i opskrbu plinom- rekao je i dodao.

– Imali smo prigodu dobiti jedan kratki pregled svih tih mjera koje su ovaj mjesec donesene od strane Vlade RH, a što nam je prezentirala savjetnica iz sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šutina, a predstavnici tvrtki, članovi gospodarskog vijeća, nakon toga su sudjelovali u raspravi i iznijeli svoje probleme i viđenje te problematike vezane uz energente. Držim da su gospodarstvenici zadovoljni s mjerama pomoći, a sada je ostalo pitanje vezano uz samo provođenje tih mjera, pogotovo kada se radi o raznim natječajima i odlukama o pomoći pogođenima sa svim ovim gospodarskim kretanjima u posljednje vrijeme, ali i što se tiče prerađivača te samih proizvođača jer znamo da su koda nas te djelatnosti najzastupljenije. Upravo zbog toga su oni i najviše zainteresirani za mjere koje će im pomoći da prebrode sve ove probleme koji su ih snašli i zbog velikog rasta cijena električne energije i plina u proteklom razdoblju- dodao je.

Osim toga istaknut je i problem nedostatka adekvatne radne snage.

– Naime nelogično je to da s obzirom na podatak da u našoj županiji ima 18,5 posto nezaposlenih, što je u usporedbi s republičkim prosjekom koji se kreće na razini oko 9 posto, još uvijek ima potrebe za pronalaženjem radne snage. Dakle, tu nalazimo evidentan problem pronalaska radne snage, odnosno nedostaje motivacije nezaposlenima da prihvate posao koji im nude poslodavci – zaključio je predsjednik HGK Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša.

Na ovoj sjednici bio je nazočan i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content