U okviru programa “Energija i klimatske promjene”, u Virovitici održana implementacijska radionica o izvještavanju za Nositelje projekata

U utorak, 27. rujna predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je Upravitelj Programa “Energija i klimatske promjene”, održali su u Virovitici prvu implementacijsku radionicu o izvještavanju za Nositelje projekata.

Na radionici u Gradskoj vijećnici Grada Virovitice sudjelovali su predstavnici Nositelja projekata s kojima je Upravitelj Programa sklopio Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava tijekom svibnja i lipnja 2022. godine u okviru Programa “Energija i klimatske promjene” financiranog u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021.

Tijekom radionice, Nositeljima projekata prikazan je cjelokupan proces izvještavanja, pripreme izvještaja i popratne izvještajne dokumentacije te su prezentirani glavni kriteriji prihvatljivosti troškova.

Jedan od tih projekata je i “Solar Roofs for Green Virovitica”. Riječ je o projektu izgradnje solarnih elektrana na Općoj bolnici Virovitica, Dječjem vrtiću Cvrčak, Dvorcu Pejačević, Palači Pejačević i zgradi Virkoma. Projekt, čiji je nositelj Grad Virovitica i čija je ukupna vrijednost 735.000 eura, uz stopu sufinanciranja od 85 posto, pripremila je i prijavila Regionalna energetska agencija Sjever, koja je i partner na projektu.

Zaključno, predstavnici Upravitelja Programa dali su par praktičnih savjeta Nositeljima projekata vezanih uz komunikaciju i vidljivost. Upozorili su ih na najčešće pogreške prilikom izrade dokumentacije za javnu nabavu, kao i na nepravilnosti tijekom provedbe projekta te koje su posljedice utvrđene nepravilnosti. Također, objasnili su slučajeve i način na koji Nositelj projekta može zatražiti predujam.

(www.icv.hr, razvoj.gov.hr)

Povezane vijesti

Skip to content