U Virovitici obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Županijski tim za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Virovitičko-podravske županije obilježio je u četvrtak, 22. rujna, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama predstavljanjem promotivnog materijala koji je nastao u sklopu njihova rada.

– Cilj predstavljanja materijala jest informiranje građana i građanki o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške žrtvama koje nam omogućavaju institucije i mehanizmi Republike Hrvatske. Nasilje je kršenje temeljnih ljudskih prava i ono utječe ne samo na žrtvu nego i na cijelu zajednicu. Važno je poslati jasnu poruku žrtvama da smo spremni pružiti im pomoć i podršku – rekla je Desa Kolesarić, predsjednica Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Žrtve se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, a razlozi za to su višestruki od ekonomske ovisnosti o nasilniku, straha za sebe i djecu, srama od osude bližnjih i okoline, te još uvijek nedovoljne podrške žrtvama kada odluče prekinuti nasilnu vezu.

U cijeloj protekloj 2021. godini u Republici Hrvatskoj zabilježeno je 14 ubojstava žena, dok je do kraja kolovoza ove godine ubijeno već 12 žena.
U gotovo svim slučajevima žrtve su ubijene od bliskih muških osoba, najčešće bivših ili sadašnjih intimnih partnera.

Promotivni materijal se emitira na videozaslonu koji se nalazi ispred Robne kuće u Virovitici uz sponzorstvo Go2Digital medijske tvrtke koja je specijalizirana za digitalno vanjsko oglašavanje na hrvatskom tržištu.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, obilježava se prema odluci Hrvatskoga sabora od 2004. godine u spomen na tragičan događaj u kojem su tri žene izgubile svoj život.

(www.icv.hr, dk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content