Učenici Tehničke škole virovitičkom Skloništu za životinje poklonili kućicu na kat koju su sami dizajnirali i izradili

U petak, 9. rujna Sklonište za životinje Virovitica postalo je bogatije za jednu kućicu za pse. Osim što je nastala zahvaljujući vrijednim rukama učenika 3. i 4. razreda drvodjeljskog tehničara dizajnera, ova kućica je posebna po tome i što je – na kat.

– Kao i svake školske godine, tako smo i ove odlučili napraviti nešto. To „nešto“ je na kraju bila kućica za pse. Ona je nastajala tijekom cijele školske godine, te smo ju na kraju izložili na sajmu Viroexpo. Bilo je nekoliko upita od strane zainteresiranih potencijalnih kupaca, ali odlučili smo ju pokloniti virovitičkom skloništu. Materijali za kućicu koštaju i ona ima svoju cijenu, ali taj dječji trud se ne može naplatiti – otkrio nam je stručni učitelj Darko Farkaš, pod čijim mentorstvom je i nastala pseća kućica na kat.

Za uspješnu suradnju učenika i nastavnika, kako otkriva D. Farkaš, „tajni sastojak“ je prijateljski nastup.

– Pristup „dobit ćeš negativnu ocjenu jer nisi napravio kako treba“ je pogrešan. Ako nešto ne valja, popravit ćemo, ima materijala i napravit će se. Ako dobro naprave, nagradit ćemo ih. S druge strane, pati nas što imamo malo sati za ovakve projekte. Godišnje imamo samo 70 sati, teško je u tom periodu nešto napraviti i odraditi. Također, i materijal je ponekad problem, mi iskoristimo sve što dobijemo i cijenimo sve donacije koje dođu na našu adresu – priznaje D. Farkaš koji sa svojim učenicima ipak iz situacije uspije izvući ono najbolje.
Budućnost u dobrim rukama.

Jedna od onih koja je sudjelovala u nastanku kućice za pse koja danas uveseljava stanovnike virovitičkog skloništa je i Manda Kravaršćan, učenica 4. razreda drvodjeljskog tehničara dizajnera.

Cijeli proces nastanka kućice, od dizajniranja do montiranja, učenicima je, kako nam otkriva Manda, bio velika motivacija za dalje jer vidjeti kako od „ničega“ nastaje nešto je jako inspirativno. Da se trud njihovih ruku itekako isplatio uvjerili su se kada su saznali u čije ruke, odnosno šape, će kućica otići.

– Jako nam je bilo drago kad smo saznali da će kućica biti donirana skloništu. Tim psićima je jako potrebna – s nama je podijelila Manda te otkrila kako je sam posjet virovitičkom skloništu, u pratnji nastavnice Jasmine Fijale, bio poseban.

– Bilo je dosta emotivno. Jako nam je bilo žao pasa i njihovih sudbina. Da možemo, sve bi ih odveli doma, na oduševljenje roditelja – smije se Manda.

Da jedno dobro djelo potiče druga dokazuju i budući planovi ovih inspirativnih mladih ljudi.
– Dogovorili smo se da, ako ne uspijemo u školi, da ćemo zajedno napraviti još koju kućicu. Također, skupit ćemo novac za hranu za pse, kao i deke pošto znamo da im trebaju, naročito tijekom zime. Inače sam u Učeničkom domu pa smo se i kao „soba“ dogovorili da ćemo skupiti ono što Skloništu treba i odnijeti im – ističe Manda Kravaršćan.

(www.icv.hr, eat; foto: Z. Zečević, Tehnička škola Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content