DVD Đurđenovac proslavio stoljeće rada i brige za sigurnost mještana

U subotu, 8. listopada u Đurđenovcu je održana svečana sjednica u povodu jubilarnih 100 godina rada mjesnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Proslavu njihovog rođendana uveličali su mnogobrojni prijatelji i kolege vatrogasci, DVD-ovi Beljevina, Belišće, Beničanci, Bokšić, Bokšić Lug, Breznica Našička, Beli Manastir, Donji Miholjac, Donja Motičina, Drenje, Feričanci, Gat, Harkanovci, Jelisavac, Klokočevci, Koška, Lila, Ledenik, Markovac Našički, Marijanci, Našice, Našičko Novo Selo, Našicecement, Orahovica, Podgorač, Stipanovci, Subotički Lug, Šljivoševci, Velimirovac, Valpovo, Veliškovci, Virovitica, DVD Vukojevci, Valenovac, Šaptinovci i JVP Našice.

Na samom početku sjednice je dopredsjednica Anita Amiđić pročitala je opsežno izvješće o radu iz kojeg je najvažnije istaknuti kako prvi počeci protupožarne zaštite datiraju iz davne 1917. godine kada je u jednoj šupi pokraj tadašnje pilane pohranjena oprema za gašenje požara. 

1920. godine je počela izgradnja vatrogasnog spremišta, ali se 1927. godine prijavljuju Velikoj župi osječke oblasti i priznaje im se službeni početak rada 1922.

Kroz godine je društvo napredovalo i uvijek bilo na raspolaganju građanima, a također je sudjelovalo na mnogim natjecanjima. 

Radu Društva pomaže Općina s načelnikom Hrvojem Topalovićem, kao i Šumarija te mnogi drugi subjekti koji djeluju na području općine.

Zadali su si osigurati uvjete za daljnji rad kroz izgradnju novog doma i zadržavanjem mladih u Društvu. Po pitanju izgradnje doma su već poduzete neke radnje pa je tako određena lokacija, izdana građevinska dozvola i izrađena projektna dokumentacija, pa je tako projekt prijavljen na natječaje iz državnih i europskih fondova.

Na čelu Društva je dugogodišnji predsjednik Jozo Pritišanac koji sa svojim članovima vodi društvo i dali su si za obvezu voditi Društvo na dobrobit stanovnika Đurđenovca i susjednih mjesta.

Tijekom sjednice su podijeljene brončane medalje, brončane spomenice, brončane vatrogasne plamenice, te priznanja i zahvalnice DVD-a Đurđenovac.

Svečanosti su nazočili i Josip Miletić, zamjenik župana Osječko- baranjske županije, Mario Starčević, načelnik sektora za vatrogastvo, Hrvoje Topalović, načelnik općine Đurđenovac i brojni drugi uzvanici, a svi oni su čestitali ovu veliku godišnjicu i zaželjeli sreću u daljnjem radu, pri čemu se posebno istaknula važnost Društva za općinu i njene mještane.

(www.icv.hr, eš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content