Dvojici Osječana kibernetički kriminalci “skinuli”154.000 kuna : Opljačkani preko Anydeska i Hard Walleta

Iz PU osječko-baranjske konstantno upozoravaju na računalne prijevare koje se događaju gotovo svakodnevno. Danas su izvijestili i o dvije nove u kojima su dvojica Osječana ostala bez 154.000 kuna.

Naime, s ciljem ulaganja u dionice i trgovanja putem Interneta, 60-godišnjak iz Osijeka od 8. lipnja do 3. rujna 2022. godine u dogovoru s tvrtkom iz Londona je na svoje računalo skinuo aplikaciju “Anydesk” kako bi osobe iz navedene tvrtke u bilo kojem trenutku mogle pristupiti njegovom računalu.

Osječanin je u više navrata uplaćivao različite novčane iznose na račun tvrtke putem Internet bankarstva radi trgovanja s različitim dionicama. U svrhu lažnog ulaganja u dionice s računa 60-godišnjaka isplaćeno je oko 83.000,00 kuna, a čiji povrat sredstava oštećeni do danas nije dobio, niti je novac uložen u kupnju dionica na ime oštećenog.

Slijedi kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska nepoznatog počinitelja. Drugi slučaj računalne prijevare dogodio se kada je nepoznati počinitelj 9. listopada 2022. godine pristupio tzv. “Hard wallet”, digitalnom novčaniku 50-godišnjaka iz Osijeka, kojom prilikom je izvršio više transakcija kripto valutama. Vlasniku je nastala materijalna šteta oko 71.000,00 kuna.

– Slijedi kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska nepoznatog počinitelja- ističu iz osječke policije.

(www.icv.hr, tj, foto: Grad Osijek)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content