Evo što vas u povodu Mjeseca hrvatske knjige očekuje u Knjižnici i čitaonici Pitomača

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je manifestacija kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kultura čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.

U Mjesecu hrvatske knjige, koji je pod motom “Misli na sebe – čitaj”, Knjižnica i čitaonica Pitomača pripremila je mnogobrojne aktivnosti za sve generacije.

Tako će se predškolci u toku Mjeseca hrvatske knjige moći besplatno upisati u knjižnicu, a svi oni koji su zaboravili vratiti knjigu na vrijeme moći će ju vratiti sada, ali bez naplate zakasnine. Organizirat će se i Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji će se održavati kroz cijeli mjesec, a isto tako Knjižnicu će posjetiti predškolarci, osnovnoškolci i srednjoškolci.

Krajem mjeseca listopada, točnije 28. listopada, za sve ljubitelje dobre knjige održat će se promocija knjige “Rane i ožiljci prošlosti” autora Pavla Bijuklije uz glazbenu pratnju grupe The Fusion s početkom u 18 sati.

Srijedu, 9. studenog s početkom u 18 sati, obilježit će izložba slika Matije Golubića, dok će se za kraj Mjeseca hrvatske knjige, 11. studenog s početkom u 18 sati, održati online predstavljanje knjige “Prehrana mladih sportaša” autorice i nutricionistice Vesne Bosanac.

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je mladima jer je upravo 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih. Tema glasi Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija, a stavlja se naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Tom temom želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost – te istaknuti kako im knjižnica odnosno knjiga može pomoći.

(www.icv.hr, ib)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content