Grad Osijek domaćin 2. Regionalne konferencije Senior 2030.: Socijalna uključenost i aktivno starenje najbitniji ciljevi projekta

Prevencija siromaštva i socijalne isključenosti umirovljenika bila je središnja tema 2. Regionalne konferencije projekta Senior 2030., koju u Osijeku organizira Matica umirovljenika Hrvatske.

Riječ je o projektu koji doprinosi politikama aktivnog starenja u Hrvatskoj, vrijednom 3,5 milijuna kuna i sufinanciranom iz Europskog socijalnog fonda te Državnoga proračuna. Konferenciji je nazočio i zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, koji je izrazio zadovoljstvo što se druga konferencija održava upravo u Osijeku ocijenivši ju dokazom kvalitetnog rada osječkog ogranka Matice umirovljenika. Vulin je istaknuo i dobru suradnju Grada s umirovljeničkom populacijom u Osijeku, posebice s Maticom umirovljenika grada Osijeka.

– Grad Osijek zaista sluša svoje umirovljenike, kojih je u gradu oko 30.000. Od mjera bih izdvojio uskrsnice i božićnice koje Grad dijeli umirovljenicima, za što je u proračunu godišnje osigurano tri milijuna kuna, i kojima je obuhvaćeno 10.000 umirovljenika – napomenuo je Vulin dodajući kako Grad usto isplaćuje i mjesečni dodatak od 100 kuna onima s malim mirovinama.

– Osim financijskog aspekta, važno nam je da umirovljenici budu socijalno uključeni. Relativno nedavno otvoren je dnevni boravak u Višnjevcu, jedan djeluje u Županijskoj ulici, u centru grada, te jedan na Zelenom polju. U narednom razdoblju prioritet nam je aktivirati prostore vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, kako bi se i u tim prostorima umirovljenici mogli sastajati, družiti i biti aktivni – poručio je Vulin.

Zadovoljstvo adresom konferencije izrazila je i Marija Sužnjević, predsjednica osječkoga ogranka, koji broji oko 1000 članova. Sužnjević je socijalnu uključenost i aktivno starenje ocijenila najbitnijim ciljevima projekta.

– Nastojimo pomoći na sve moguće načine. Ishodovali smo da smijemo biti zaposleni i da nam treća dob bude aktivna. Provodimo različite aktivnosti, od sportskih aktivnosti, informatike, novinarstva, ručnih radova i druženja. Korisnici su sretni jer su to godine gdje bi u suprotnom pali u depresiju. Želimo pomoći ne samo njima već cijeloj zajednici – zaključila je Sužnjević.

(www.icv.hr, tj, Grad Osijek)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content