HPD Papuk iz Virovitice slavi 94 godine svog postojanja i rada: U nedjelju, 16. listopada organiziraju rođendanski planinarski izlet

Virovitički planinari, članovi Hrvatskog planinarskog društva Papuk ove su godine na tortu stavili 94 svjećica što nije mala stvar, jer u ovom brzom tempu koji mnogim ljudima ne ostavlja puno prostora za rekreaciju i boravak u prirodi, opstati pa čak i povećavati broj mladih članova hvalevrijedan je poduhvat, ali i garancija da će na godinu proslaviti i 95. rođendan.

Htjeli smo im i osobno čestitati pa smo posjetili predsjednika ovog Društva, djelatnika PU VPŽ Maria Riplija kojeg smo zamolili da nam ukratko ispriča kako je, gdje i zašto započela priča ovog društva koje traje i dan danas, gotovo stoljeće kasnije.

– Početkom organiziranog planinarstva u Virovitici smatra se već 1927. godina kada se nekoliko Virovitičana, ljubitelja prirode učlanilo u Hrvatsko planinarsko društvo Zagreb. Točnije, 8. kolovoza 1927. godine i fotografijom je zabilježen prvi veći planinarski uspjeh planinara iz Virovitice, njih 5, koji su se popeli na Triglav. Osnivački sastanak podružnice Hrvatskog planinarskog društva Zagreb u Virovitici, koja je dobila ime Papuk održan je 14. listopada 1928., a među prvim zadacima ove podružnice osim organizacije izleta bilo je i pronalaženje mogućnosti za izgradnju skloništa na obroncima Bilogore. Tadašnji odbornici 1931. godine kupili su staru kuću za smještaj šumskih radnika, koja se nalazila na predjelu Kipska kraj Turčević Polja. Ta je kuća prenesena na novu lokaciju „Vražje Vršće“ u blizini potoka „Ođenica“. Kuća je svečano otvorena i predana na upotrebu 2. rujna 1934. godine – krenuo je o samih početaka predsjednik Ripli, napomenuvši da je planinarsko društvo tada obilovalo različitim sekcijama.

ripli 1068x788 1
Foto: K. Toplak

– Društvo je imalo nekoliko sekcija između kojih su najaktivnije bile foto-sekcija i skijaška sekcija, a prvo skijaško natjecanje u Virovitici održano je 2. veljače 1934. godine upravo u organizaciji PD „Papuk“. Planinarsko društvo u Virovitici je bilo prilično aktivno do pred sam početak 2. svjetskog rata kada je zbog okolnosti prestala sa izletima u obližnje krajeve, ali je i dalje postojalo. Ponovnim aktivnim djelovanjem društvo počinje 27. kolovoza 1950. godine kada je održana osnivačka skupština planinarskog društva kao samostalnog. Visoke ocjene za rad PD „Papuk“ pridonijele su da je 1984. godine Planinarski savez Hrvatske povjerio društvu organizaciju Prvog otvorenog međunarodnog prvenstva Hrvatske, a Planinarski savez Jugoslavije organizaciju tromeča Austrija-Italija-Jugoslavija – ispričao nam je samo dio povijesti ovog vrijednog društva Mario Ripli, napomenuvši da društvo i sada nastoji educirati nove naraštaje planinara o ovom lijepom sportu i rekreaciji.

IMG 3889
Foto: M. Ripli

– Društvo je svake godine organiziralo izlete te se s vremenom ukazala i potreba stručnog vođenja planinara zbog čega se pod stručnim vodstvom Hrvatskog planinarskog saveza i Udruge Slavonski planinari započelo sa edukacijom planinara kroz razna usavršavanja. Tako je i HPD „Papuk“ započeo sa svojom prvom Općom planinarskom školom 2012. godine te je ove, 2022. godine održana i šesta po redu. Planinarske izlete vode stručno osposobljeni planinari koji su završili tečajeve za planinarske vodiče, kao što i brigu o planinarskim stazama vode planinari-markacisti. Možda bi netko pomislio da za hodanje po našim pitomim obroncima ne treba edukacija. E tu bi se prevarili, zato, pogotovo kada je riječ o Papuku i drugim sličnim planinama valja znati kako i koliko hodati, kakvu opremu imati i kako je koristiti. Napominjem da se tu ne radi o alpinizmu gdje treba posebna oprema. U našem slučaju obvezni su štapovi, adekvatna obuća i odjeća, kao i odgovarajući ranci za nošenje stvari. Ljudi se u našim školama posebno educiraju o orijentaciji u prostoru, pružanju prve pomoći unesrećenom, flori i fauni, različitim terenima, ali i očuvanju prirode što je i jedna od naših najvećih zadaća – naglasio je Mario Ripli koji od 2018. godine stoji na čelu ovog društva koje danas broji oko 250 članova.

IMG 4946
Foto: HPD Papuk

– Moramo znati i to da planinarstvo iziskuje određene fizičke napore pa tako stariji članovi više ne budu u mogućnosti planinariti, ali zato nam se javljaju djeca, osnovnoškolci i srednjoškolci, a ta smjena generacije je neophodna da Planinarsko društvo nastavi djelovati i dalje. Svaki naš susret, druženje ili hodanje ima namjeru privlačenja novih članova, pa je tako i planinarski izlet koji će se održati 16. listopada, otvoren i za naše članove, ali i za sve zainteresirane građane – rekao nam je Mario i podrobnije objasnio o čemu je riječ.

– U povodu našeg 94. rođendana sve pozivamo na planinarsku šetnju i zabavu kod kućice “Brusovi”. U planu je planinarska šetnja jednom od staza nekadašnjih virovitičkih planinara. Okupljanje od 9 sati, a polazak na staze sat poslije. Staze nisu zahtjevne, a prilagodit ćemo ih svim hodačima. Od 13 sati kod kućice “Brusovi” je planirano druženje i zabava. Voljeli bi da se okupimo u što većem broju i zapjevamo “94 nam je godina tek “ – u šali kaže predsjednik HPD Papuk iz Virovitice Mario Ripli. 

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content