Još jedna potvrda odgovornog gospodarenja šumskim blagom: Hrvatskim šumama ponovno dodijeljen FSC certifikat

Da Hrvatske šume d.o.o. gospodare hrvatskim šumskim blagom na odgovoran način svjedoči i činjenica da je pozitivno zaključena još jedna FSC® recertifikacija za idućih 5 godina, a koja se dodjeljuje tvrtkama koje šumama gospodare prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima.

Nova FSC recertifikacija došla je upravo u vrijeme proslave 20. obljetnice prvog certificiranja tvrtke Hrvatske šume d.o.o. ovim certifikatom, koju je tvrtka obilježila na otvorenju 49. međunarodnog sajma namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta kao jedan od partnera sajma.

Kako je i misija Hrvatskih šuma osigurati održivo integralno gospodarenje državnim šumama na ekološki osjetljiv, ekonomski učinkovit i socijalno odgovoran način prema društvu u cjelini i zaposlenicima poduzeća tako nas izrazito raduje činjenica da certifikat dolazi kao potvrda predanosti i rada svih djelatnika tvrtke. Također je od ogromnog značenja i činjenica da Hrvatske šume mogu sve svoje proizvode stavljati na tržište kao FSC certificirane s obzirom na to da najveći dio sirovine koju hrvatska drvna industrija koristi dolazi upravo iz područja kojima gospodare Hrvatske šume.

-Nalaz i mišljenje FSC međunarodnih inspektora potvrđuju ono što mi već dugo znamo: da se državnim šumama gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima, odnosno da Hrvatske šume d.o.o. upravljaju državnim šumama po načelu održivog razvoja, pridržavajući se Zakona o šumama, Zakona o zaštiti prirode i drugih važećih akata, a sve s ciljem povećanja vrijednosti šuma za buduće naraštaje. Pri tome je potrebno zadovoljiti želje i potrebe svih zainteresiranih strana – od države kao vlasnika šuma preko kupaca, dobavljača i vlastitih zaposlenika pa do jedinica lokalnih samouprava i najšire javnosti – izjavio je Igor Fazekaš, član Uprave HŠ d.o.o. izražavajući zadovoljstvo što su Hrvatske šume 20 uzastopnih godina zadržale FSC certifikat te time dokazale da se stručnost, upornost, trud i rad isplate.

Certifikat
Foto: Hrvatske šume

Ovogodišnje certificiranje auditori Soil Association Woodmarka provodili su sredinom srpnja na području Uprava šuma podružnica Osijek, Vinkovci i Nova Gradiška gdje su obišli mnoge njima zanimljive lokacije te provjerili gospodari li se na tim šumskim područjima prema propisima FSC-a.

-Sa zadovoljstvom mogu reći kako smo zatekli odlično stanje gospodarenih šuma te se oduševili s predanošću kojom se gospodari na svim površinama koje smo posjetili. Važno je istaknuti kako su Hrvatske šume prve u svijetu po postotku certificiranosti šuma s čak 74 posto šumske površine. Također nas veseli činjenica da u proteklih 20 godina, od kad su Hrvatske šume prvi put ishodile certifikat, nije bilo niti jednog propusta koji bi ugrozio daljnje certificiranje. Čestitam Hrvatskim šumama na ovom iznimnom uspjehu te se veselim daljnjem uspješnom gospodarenju hrvatskim šumskim blagom po svim FSC standardima – istaknuo je Diego Florian, direktor FSC Italija, dodjeljujući skulpturu FSC certifikata članu Uprave Hrvatskih šuma Igoru Fazekašu.

Hrvatske šume bile su prvo poduzeće za gospodarenje šumama iz Adria-Balkan regije koje je, davne 2002. godine, zatražilo FS® certifikaciju gospodarenja šumama. Od 2002. godine ovo javno poduzeće uspješno je prošlo svaki godišnji nadzorni audit treće strane, čime je zadržalo svoj FSC certifikat 20 uzastopnih godina za cjelokupno državno šumsko područje kojim gospodari (preko 2 milijuna ha).

(Hrvatske šume)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content