KULTURNI MOZAIK O novoj predstavi “Budala za večeru”, izložbi “Neustrašive žene” i zanimljivom programu povodom Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Virovitica

Pred prepunim gledalištem predstavom „Budala za večeru“ otvorena je nova kazališna sezona Kazališta Virovitica i oduševila Virovitičane. U predstavi, modernoj komediji zabune francuskog redatelja Francisa Vebera, glume virovitički glumci Goran Koši, Goran Vučko, Sara Lustig i Draško Zidar, koji je ujedno i redatelj predstave, te mladi virovitički studenti Akademije za umjetnost u Osijeku Iva Slavić i Silvijo Švast.

– Volim ovu predstavu zvati „Kad Lucifer susretne Anđela s greškom“ ili „Put u pakao je popločen dobrim namjerama“. Imamo susret dvaju svjetova, jednog potpuno bahatog i bezobraznog svijeta koji se ismijava ljudima, pogotovo onima koji su čisti u svojoj duši i dobri u svojim namjerama, međutim imaju jedno krilo slomljeno i sve što žele dobro napraviti, na kraju ne ispadne kako treba. Ali, na samom kraju ipak sve ispadne kako treba jer razotkriju Lucifera i njegove zle namjere – istaknuo je režiser i glumac Draško Zidar, koji smatra kako je, s obzirom na „igru“ dobra i zla, ovo jedna bezvremenska predstava.
S njime se slaže i Goran Koši, koji u predstavi glumi Francoisa Pignona, odnosno gosta na večeri.

– Zbog svojeg sadržaja i teme predstavu je vrijedno pogledati, da se vrati ta empatija koju vjerujem većina ljudi u našem društvu ima, ali je, kao i kod Francoisa, možda malo zatomljena i zgurana u kut – zaključio je G. Koši.
Sudeći prema reakcijama publike predstava je bila pravi hit te odličan početak nove kazališne sezone virovitičkog kazališta.

NEUSTRAŠIVE ŽENE U GRADSKOM MUZEJU

Do 31. listopada u Gradskom muzeju Virovitica moguće je pogledati izložba ilustracija „Neustrašive žene“ o 100 žena koje su svojim djelovanjem promijenile Hrvatsku. Ova putujuća izložba se temelji na knjigama Tatjane Barat „Priče o neustrašivim hrvatskim ženama“ i Rosie Kugli „Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku“, a objedinjuje 100 ilustracija koje su „s papira na papir“ prenijele 23 hrvatske ilustratorice. Kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol otkrila nam je zašto baš izložba o neustrašivim ženama.

– Prvenstveno zato što kroz povijest su u povijesnim pregledima i leksikonima bili zastupljeni muškarci, a svi znamo da su žene imale također ključnu ulogu. Bile su znanstvenice i umjetnice, doprinijele su razvitku naše zemlje. Kroz ovu izložbu nastojimo ispraviti tu nepravdu, staviti ih u fokus i educirati javnost. S druge strane, kako je riječ o mediju ilustracije, koji je kod nas izuzetno zastupljen, imamo zaista izvrsne ilustratore i ilustratorice koji osvajaju nagrade na međunarodnim izložbama i manifestacijama, ali nisu dovoljno cijenjeni, te u fokus stavljamo i 23 suvremene ilustratorice kojesu ilustrirale tih 100 zastupljenih žena – istaknula je S. Švec Španjol te dodala da će na izložbi posjetitelji imati prilike „upoznati“ neustrašive žene od kraljice Jelene iz 10. stoljeća pa sve onih „prvih“ žena: prve liječnice, prve književnice, prve političarke, prve žene koja je položila vozački ispit u Hrvatskoj, kao i žene iz hrvatske sadašnjosti koje su i dalje s nama, od Tereze Kesovije do Blanke Vlašić, poznate žena iz svih područja.

Na pitanje tko je za nju neustrašiva žena, kustosica izložbe odgovara.

– Neustrašiva žena za mene je žena koja unatoč svim okolnostima u kojima živi se ne boji, ima vlastitu viziju koju slijedi, hrabra je i, osim što ostvaruje samu sebe, ima potrebu doprinijeti višem dobru. Mislim da imamo jako puno takvih žena. Živimo danas kao u ravnopravnom društvu ali mislim da je ta ravnopravnost nekad više figurativna na papiru nego što je primjenjiva u praksi pa bi danas možda više mogli staviti fokus na žene – zaključuje.

MJESEC HRAVTSKE KNJIGE U VIROVITIČKOJ KNJIŽNICI

Ove godine od 15. listopada do 15. studenog u knjižnicama diljem Hrvatske, pa tako i u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica obilježit će se manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Tijekom tih mjesec dana bogatim sadržajem za sve dobne skupine čitatelja (onih trenutnih, kao i budućih) nastoji se još intenzivnije govoriti o važnosti čitanja i knjiga. Ništa drugačije nije ni u virovitičkoj Knjižnici. Što sve donosi ovogodišnji program u minutama Kulturnog mozaika otkrio nam je ravnatelj Robert Fritz.

Uvod u ovogodišnju manifestaciju bit će stručni skup s međunarodnim djelovanjem „Suradnja, izgradnja, nadogradnja – partnerski i suradnički programi u knjižnicama“.

– Skup, sufinanciran od Ministarstva kulture i medija, posvećen je svim knjižničarima, muzealcima i svima onima koji rade na programima i projektima s gradskim, školskim, visokoškolskim, sveučilišnim i drugim knjižnicama. Mi ga organiziramo prvi put, nestrpljivi smo i uzbuđeni, to je za našu struku zaista velika nagrada i izazov. Imamo tri pozvana izlaganja kolega i kolegica iz Subotice, Viškova i Goethe Instituta Hrvatska te 15 prijavljenih i 4 na posteru. Skup će se održati u petak, 14. listopada, dan koji je posvećen knjižničarstvu u našoj knjižnici. Taj dan će knjižnica nažalost biti zatvorena za naše korisnike te se nadamo da će nam oprostiti – s osmijehom kaže R. Fritz.

Nakon stručnog uvoda nastavlja se s programom za javnost, a koji je ove godine posvećen mladima. Moto mu je „Misli na sebe – čitaj!“.

– Našim programima i aktivnostima orijentirali smo se većinom na mlade. Oni su populacija koja je u knjižnicama „najtanja“ i smatram da im treba posvetiti posebnu pozornost. Kao i svake godine, i ove imamo grupne posjete predškolaca i osnovnoškolaca, a poklanjamo i besplatnu članarinu mladima od 13 do 19 godina. Organizirat ćemo i tzv. escape room, tri obiteljska i tri za mlade koji će se održati u večernjim satima nakon što se knjižnica zatvori za korisnike – otkriva R. Fritz.

Osim zabavnih društvenih aktivnosti, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica je za djecu i mlade pripremila bogat edukativan program. 

– Na Dječjem odjelu ćemo imati niz likovnih i kreativnih radionica, predstavljanja knjiga i slikovnica, jezične tribine i predavanja, kviz. Osim što ćemo predstaviti i Knjigovnik koji je rađen ovu godinu, pokrenut ćemo i podcast za mlade pod nazivom „Pokreni se i čitaj“. To je pilot-projekt koji će se održavati jednom tjedno i nadamo se da će zaživjeti – istaknuo je R. Fritz, naglasivši da zainteresirani termine svih događanja mogu saznati na mrežnim stranicama Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

Mjesec hrvatske knjige neće zaobići ni Odjel za odrasle, koji također očekuje mnoštvo zanimljivih događanja kao što su izložba mladog Virovitičanina Marcela Vugeca, razne tribine i književne večeri s popularnim i rado čitanim piscima kao što su Julijana Matanović i Pavao Pavličić.

– Središnje događanje ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige je predavanje o Everestu koje će, na sam Dan knjižnice, 25. listopada, održati hrvatski alpinist i putopisac Stipe Božić. Isti dan u prijepodnevnim satima ćemo i obilježiti rođendan naše knjižnice dodjelom nagrada našim najčitateljima te predstavljanjem ovogodišnjih digitaliziranih izdanja starih virovitičkih novina. Mjesec hrvatske knjige ćemo završiti s predstavljanjem jedne stručne knjige, a to je „Bibliografija hrvatske košarke do 2020. godine“ – napomenuo je na kraju ravnatelj virovitičke knjižnice.

(www.icv.hr, eat, rtk)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content