Ne silaze s trona: Ova dječja imena već godinama su favoriti u Hrvatskoj

I dok je nekad najviše djece bilo s imenima Marija i Ivan, stvari su se malo promijenile. U Hrvatskoj su se udomaćila strana imena i njihove izvedenice, a mnogi se roditelji okreću originalnim idejama. Kao što je prije u razredima znalo biti po tri Marije i dvojice Josipa, njihova mjesta zauzela su imena poput Mije i Luke.

Upravo su to bila neka od najčešćih imena u prošloj godini – s tim da Mia ima apsolutnu prevlast. Kako to znamo? Svake godine Ministarstvo pravosuđa i uprave objavi tablicu s brojem rođene djece i najčešćim imenima. Iz nje se da iščitati da Mia i Luka jednostavno ne silaze s trona – prenosi zena.rtl.hr

Iako je lista najpopularnijih imena podulja, izdvajamo 10 najpopularnijih i najupečatljivijih ženskih i muških imena koja su već godinama omiljena među roditeljima u Hrvatskoj.

Njih nismo rangirali striktno po popularnosti jer ipak nismo mogli sve izdvojiti. Slijedi popis koji ti možda pomogne u pronalasku inspiracije ili da se usuglasite. Jer odabir imena za dijete često nije lagan zadatak pa ideje svakako dobro dođu, zar ne? Uz neka od najpopularnijih imena donosimo i njihova značenja.

Najpopularnija imena za djevojčice

Mia

Čak je 539 djevojčica rođenih prošle godine dobilo ovo ime, a zanimljivo je da je ono bilo najčešće i u 2020. godini. Čini se da su kratka imena novopečenim roditeljima posebno draga, a Mia se može tumačiti na dva načina. Prvo da je ovo ime nastalo kraćenjem dužeg imena, a drugo da Mia dolazi iz egipatskoga mry što znači – ljubljena, odnosno ‘ona koja je voljena’. Ovo se ime stoga može objasniti kao ‘moja’ ili ‘samo jedna’.

Nika

Nika je ime koje se i prošle godine našlo na vrhu najpopularnijih. Izvorno je grčkog podrijekla, a znači ‘pobjeda’. Podsjetimo da je Nika poznata kao grčka božica pobjede i trijumfa, a prema drugom tumačenju, ovo ime dolazi od Nikolina. Nike se stoga percipiraju kao one koje mogu pobijediti baš sve.

Rita

Ovaj popis ne može proći bez Rite. Rita je tradicionalno ime koje je posljednih godina skoro pa broj jedan! Ime je skraćena verzija imena Margarita ili Margareta, dolazi od grčke riječi margarites i znači “perla ili biser”. Sveta Rita je, pak, zaštitnica bespomoćnih, a kako je poznato da se poneka tradicionalna imena vraćaju u modu, ne čudi Ritina popularnost.

Elena

Na listi najpopupularnijih ženskih imena nalazi se i Elena. Grčkog je porijekla i dolazi od riječi heliosa što znači “sunce, sunčeva svjetlost i sunčeve zrake”. Drugo je tumačenje da Elena dolazi od grčke riječi “hellen” što znači Grčka. Osim toga, Helena je mitološka osoba, bila je kći Zeusa i Lede, poznata kao Helena Trojanska pa ovo ime ima mnoštvo inačica širom svijeta.

Ema

Ema je još jedno ime koje privlači svojem jednostavnošću i ženstvenošću. Dolazi od njemačke riječi ermen, što znači univerzalnost, cjelina te mu značenje sadrži pridjeve moćna, prekrasna i božanska. Ovo je ime prepoznato i u književnosti pa se tako sigurno sjećaš Emme Bovary iz Flauberova istoimena romana, a Emmu možeš naći i kod Jane Austen. Prije tri godine ovo je ime bilo drugo najpopularnije – sad je to mjesto zauzela Lucija – no i dalje su Eme u top 5, a može ih se naći i u drugim jezicima.

Sara

Ime Sara zvučno je, a jedno je od najčešćih zadnjih desetak godina. Dolazi iz hebrejskog i znači vladarica, odnosno kneginja. Vesela je i radosna te se tumači kao ‘ona koja donosi sreću’. Obično se tvrdi da Sare obilježava kreativnost i optimizam te društvenost.

Dora

Deseto mjesto liste najpopularnijih zauzimaju Dore! U Hrvatskoj ih živi više od sedam tisuća, a ime je izvorno grčkog podrijetla te dolazi od grčke riječi “doron”, što znači “dar” ili “poklon”. Može se shvaćati kao kraća verzija Doroteje ili Izidore pa im je zajedničko značenje ‘dar Božji’. Smatra se da su Dore aktivne, velikodušne i komunikativne pa ih je čast imati pored sebe.

Ana

Ime Ana apsolutni je klasik. Prošle je godine bila deveta po popularnosti što znači da je Hrvatima ovo ime i dalje šarmantno i upečatljivo. Potječe iz starohebrejskog i znači ‘milost’, a prema katoličkoj tradiciji, Ana je Isusova baka i Marijina majka. Ovo ime ima puno izvedenica, javlja se i u drugim zemljama, a Ane se percipira kao odlučne, originalne i pune energije.

Lena

Iako nije u top 10 hrvatskih imena po popularnosti, ime Lena ipak možemo naći visoko na tablicama Ministarstva posljednjih godina. Dolazi od grčkog Helena što znači “svjetlost” i blistavost te je slično, a opet različito od Elene. Značenje imena Lena može se objasniti kao ‘ona koja je ‘sjajna’ i lijepa’. Baš zbog posebnosti ovog kratkog imena, vrijedi razmisliti i o ovoj varijanti.

Leona

Ime Leona zadnjih se nekoliko godina nalazi među najpopularnijima. Latinskog je podrijetla, a doslovno znači lav, odnosno ‘lavica’ ili ‘ona koja ima lavlje srce’. Zato se tumači da su Leone jake žene koje se bore do zadnjeg trena. Odvažne su i uporne i uvijek spremne za izazove.

Najpopularnija imena za dječake

Luka

Ime Luka po popularnosti ne silazi s prvog mjesta. Prošle je godine gotovo 900 dječaka dobilo ovo ime, a popularno je bilo i među prijašnjim naraštajima. Jednostavno je i tradicionalno, a dolazi iz grčkog i znači “svjetlost, svjetleći”.

David

David je postao apsolutni hit! Prije tridesetak godina bilo je relativno rijetko, a danas s pravom možemo reći da će Davidi puniti razrede. Ime potječe od starohebrejske riječi dawidh, a znači “drag”, “Bogu mio i drag”, “onaj koji je voljen”. David je jedno od najčešćih imena u Bibliji. David je bio veliki kralj, ali i prorok. Zaštitnik je glazbenika, pjevača, pjesnika i rudara, a ime je Hrvatima očito jako lijepo i privlačno. Pa je tako češće od imena Ivan ili Marko koje smo nekad smatrali predvodnicima po popularnosti.

Jakov

Jakov je treće najčešće ime prošle godine, a ima prekrasno značenje “Bog je milostiv”. Dolazi iz hebrejskog imena Johanan. Iz istog imena dolaze još neka tradicionalna imena poput Jan i Ivan. Klasika je u modi!

Matej

Matej je popularnija izvedenica imena Matija i Mate. Sve je češće, a dolazi od grčke riječi matthaeus što znači “božji dar”.

Fran

Fran je također jedno od imena koje se posljednjih godina nalazi među top 15, a čini se da se radi o modernoj inačici imena Franjo. I dok su Franje bili česti u središnjoj Hrvatskoj, dječaka po imenu Fran ima po svim dijelovima zemlje. Javlja se i u verziji Frane – makar češće uz obalu. Dolazi iz starofrancuske riječi franz što znači “slobodan”.

Noa

S pravom možemo reći da je Noa jedno od najljepših biblijskih imena koje inspirira sve više ljudi. Varijanta je imena Noah i dolazi iz hebrejskog što znači “mir, “smiren” i “lagan”. Prema Bibliji, Noah je bio deseti i zadnji od pretpotopnih Praotaca Izraela, a najpoznatiji je po arci i potopu.

Roko

Nekad davno ovo je ime bilo rezervirano za Split i okolicu, no danas je jedno od najpopularnijih na razini Hrvatske. Ime dolazi od latinske riječi rochus što znači “visok čovjek”. No, postoji još jedno shvaćanje podrijetla ovog imena. Smatra se, naime, da je Roko latinska verzija staronjemačke riječi “hrok” koja znači ostatak.

Petar

I muška i ženska inačica ovog imena popularne su s time da Petar ipak predvodi. Većinu ovo ime asocira na biblijski izraz ”Petar stijena” i zaista, ovo ime dolazi od grčke riječi “petros” i znači “kamen”, odnosno “stijena”. Petar je snažan, jak i odlučan.

Leon

Spomenuli smo već da je ženska verzija ovog imena (Leona) jedno od najčešćih, no isto je i s Leonom. Podrijetlo mu dolazi iz latinske riječi leo, leonis što znači “lav”. Iz ovog imena nastale smo mnoge izvedenice, a često mu se i dodaje značenje “veličanstveni, snažan, kraljevski”.

Niko

Popularna je Nika, ali i Niko. Čini se da Hrvati pribjegavaju kraćoj verziji tradicionalnog imena Nikola te da ga zato rado biraju. Ovo upečatljivo ime prošle je godine dobilo 390 dječaka, a značenje mu je izvedeno od “nikē” – što znači ‘pobjeda’.

(zena.rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content