Obilježena 31. obljetnica ustrojstva 136. slatinske brigade HV

Dana 28. listopada 1991. godine iz 64. samostalnog bataljuna ustrojena je 136. slatinska brigada Hrvatske vojske kroz koju je u Domovinskom ratu prošlo 2500 hrvatskih branitelja od kojih je 148 ranjeno, a 34 su nestala i poginula.

U spomen na sve njih već tradicionalno i ove su godine Hrvatski časnički zbor grada Slatine i Grad Slatina upriličili svečanost obilježavanja 31. obljetnice koja je započela odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima.

Tim povodom vijence i upaljene lampione ispred spomen obilježja u Parku 136. slatinske brigade položili su za sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica predvođeni predsjednikom Tomom Grahovcem i predstavnici Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga na čelu s predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Matom Bubašem koji je ujedno bio i predstavnik Virovitičko-podravske županije. Zatim izaslanik predsjednika RH, ratni zapovjednik 136. slatinske brigade brigadni general Josip Černi, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i predsjednik Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora Josip Đakić te izaslanik predsjednika Vlade RH, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara koji počast odao i u ime Ministarstva hrvatskih branitelja zajedno sa zamjenikom načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenadom Križićem i načelnikom Policijske postaje Slatina Krunoslavom Sertićem koji su počast odali u ime Ministarstva unutarnjih poslova. Vijenac su položili i predstavnici legendarne 136. slatinske brigade na čelu s predsjednikom Hrvatskog časničkog zbora grada Slatine Vladom Međumurcem, te na kraju u ime Grada Slatine predsjednik Gradskog vijeća Tomo Tomić i zamjenik gradonačelnika Ilija Nikolić, a s njima je počast odao i načelnik općine Sopje Berislav Androš.

Zajedničku molitvu za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu predvodio je slatinski župnik Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata preč. Dragan Hrgić koji je potom predvodio i svetu misu zadušnicu za sve poginule pripadnike 136. slatinske brigade u crkvi sv. Josipa, gdje su umjesto propovijedi, pročitana 34 imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Prigodna svečanost sjećanja na slavnu brigadu održana je potom u EPIcentru Sequoia Slatina gdje su govorili slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić i ratni zapovjednik 136. brigade brigadni general Josip Černi, a čestitke povodom 31. obljetnice ustrojavanja 136. slatinske brigade njenim pripadnicima uputili su izaslanik predsjednika Vlade RH Dinko Tandara i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić.

Uz već spomenute uzvanike i pripadnike 136. slatinske brigade svečanost su svojim dolaskom uveličali i prvi zapovjednik 64. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde Slatina Ivan Roštaš i ratni zamjenik načelnika PP Slatina, a kasnije i načelnik PU VPŽ Đuro Matovina.

Svoj doprinos sjećanju na slavne dane 136. slatinske brigade i ove su godine iskazali članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine”, Mario Kovač, Zlatko Milošević, Robert Knapić, Željko Lukačević, Christian Hrvoić i Ivica Gumbarević, predvođeni predsjednikom Pavom Tutenovim, uz logističku potporu Ivane Novak. ”Glasnici” su istrčali dionicu dugu 15 kilometara od Mačkovca ispred spomen ploče prve linije obrane grada Slatine na kući Ivana Kiša do spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Slatini.

Na kraju svečanosti bila je prigoda da se brigadnom generalu HV u miru Josipu Černiju uruči zahvalnica u prigodi 30. obljetnice osnutka Udruge HVIDR-a Slatina, a to su učinili predsjednik iste Nenad Križić i slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić.

(www.icv.hr, mf, adf; Foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content