Odana počast hrvatskim braniteljima Tomislavu Mikiću i Mirku Vučeti koji su 1991. stradali na Mokrom brdu nadomak Ćeralija

Slatinski branitelji svake se godine 5. listopada prisjećaju dvojice heroja Domovinskog rata, Tomislava Mikića i Mirka Vučete, koji su na današnji dan 1991. godine stradali na Mokrom brdu nadomak Ćeralija.

Tako su danas (srijeda) mjesto pogibije Tomislava Mikića i mjesto nestanka Mirka Vučete obišli predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, član slatinske HVIDR-e Nikola Petrak i povjesničar Dino Mataz. Oni su polaganjem upaljenih lampiona i molitvom kod spomen obilježja Tomislavu Mikiću obojici hrvatskih vitezova odali dužnu počast.

Tomislav Mikić, rodom iz Nove Bukovice, poginuo je 5. listopada 1991. godine kao pripadnik 64. samostalnog bataljuna ZNG-a na Mokrom brdu, cesti prema mjestu Ćeralije u jednoj od akcija oslobađanja papučkog dijela slatinskog područja okupiranog od strane četničke horde. Tomislav je bio vozač borbenog vozila koje se kretalo prema mjestu Ćeralije, te je prilikom dolaska do nepreglednog dijela ceste na vozilo ispaljen četnički protuoklopni projektil. U tom napadu Tomislav je izgubio život, a ostali članovi posade borbenog vozila, Zlatko Hmelik, Josp Balog, Dragutin Rokinger i Ivan Buti su ranjeni. Iako ranjeni, hrvatski vojnici su uzvratili paljbu i natjerali četnike na povlačenje. Dolaskom ostatka hrvatskih snaga, četnici su se dali u bijeg prema Ćeralijama.

U istoj akciji, nešto kasnije od napada na borbeno oklopno vozilo, zarobljeni su hrvatski vojnici Mirko Vučeta i Tomislav Šimanović. Tomislav Šimanović je razmijenjen, a Mirko Vučeta se još i danas vodi kao nestali hrvatski branitelj.

Collage Fotor 8

(adf; Foto: D. Fišli, privatna arhiva)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content