Odavanjem počasti obilježena godišnjica oslobođenja Virovitice u 2. svjetskom ratu

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Virovitica, na virovitičkom Gradskom groblju kod spomen obilježja poginulim antifašistima u 2. svjetskom ratu obilježena je godišnjica oslobođenja Virovitice. Na početku ove svečanosti, delegacije su položile vijence ispred spomen obilježja poginulim antifašistima.

– 5. listopada 1944. godine Virovitica je oslobođena od nacizma i fašizma, tako da smo danas obilježili 78. obljetnicu oslobođenja našeg grada. Želimo da se taj datum zna, jer je i na tim temeljima nastala Republika Hrvatska. Po mom mišljenju, povijest se malo previše prezentira pojedinačno, a ne putem povjesničara. Oni bi se trebali zauzeti da to ne bude tako, nego da se okrenemo na ono što je povijesno dokazano, jer mi za sve ovo što danas danas obilježavamo imamo temelje- rekla je predsjednica Udruge Vesna Hercigonja, a istaknula je i što je oslobođenje donijelo.

– Oslobođenje je donijelo velike stvari, a bilo je i velikih žrtava i borbi, kako u Virovitici tako i izvan nje. Oni koji su se borili željeli su da naša Republika Hrvatska kao i ljudi u njoj žive u slozi, bez nacizma i rasizma, a taj prioritet trebao bi biti i dalje prisutan- zaključila je. 

(www.icv.hr, mra)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content