OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice ove se godine po prvi puta uključila u obilježavanje Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa

Virovitička Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić ove se godine po prvi put uključila u obilježavanje Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa koji se u Hrvatskoj ove godine provodi pod sloganom “Vozim odgovorno, stižem sigurno”. Prometne nesreće u RH predstavljaju jedan od značajnih javnozdravstvenih problema te su vodeći uzrok smrti od ozljeda u dječjoj i mlađoj odrasloj dobi, a upravo je iz tog razloga današnja aktivnost bila namijenjena upravo njima.

Kako je istaknuo ravnatelj Škole Ivica Tomljanović, riječ je o kurikularnoj aktivnosti za najmlađe, a sudjeluju i u raznim aktivnostima preventivnih karaktera u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

– Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić sudjeluje u raznim akcijama preventivnih karaktera u suradnji s MUP-om, tako da smo tom prilikom i danas organizirali jednu kurikularnu aktivnost koja će najmlađe naučiti kako se ponašati u prometu. U suradnji s Goranom Dencem, HAK-om i MUP-om, ponudili smo dva poligona kojima su se učile vještine vožnje romobila i bicikala u prometu, te poligon za upravljanje autićima na daljinsko upravljanje koje je postalo popularno u školi nakon pobjede u tom natjecanju koja je organizirana u sklopu manifestacije “Virovitica voli vlakove” – istaknuo je Ivica Tomljanović te je dodatno istaknuo važnost ove aktivnosti.

312598898_5665872573452106_8937140325398751051_n-Custom

– Sve veći broj djece koristi romobile i bicikle u prometu, a mi ih moramo učiti kako se ponašati u prometu, posebno kada uzmemo u obzir novi Zakon o prometu koji puno bolje regulira cijelu ovu priču. Mi u tome sudjelujemo u odgojnom smislu te na taj način dajemo obol da ponašanje i prisustvo najmlađih u prometu bude što sigurnije – dodao je.

Važnost učenja prometnoj kulturi od malih nogu, istaknuo je Dario Gazibara, službenik za prometnu preventivu iz Postaje prometne policije Virovitica.

– Prometna kultura uči se od malih nogu, a uz ovu, kao i brojne druge aktivnosti u suradnji s HAK-om, usmjereni smo upravo na one najmlađe. Posebno se osvrćemo na učenike koji se prijave za polaganje vozačke dozvole za upravljanje biciklom, koju mogu položiti već s 9 godina, a zajedno s nama u tome sudjeluje i škola. Bitno je učiti ih propisima i sigurnosti radi kasnijeg stvaranja boljih vozača, oni su u svakom smislu najranjivija skupina koja najčešće strada, tako da smo ovu priliku iskoristili kako bi ih dodatno podučili gdje smiju, što smiju i kako se pravilno kretati u prometu, što je ujedno i naš osnovni cilj – rekao je Dario Gazibara.

312426399_5665871410118889_4365466463367308495_n-Custom

Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica podržavaju i sudjeluju u brojnim aktivnostima koje se tiču edukacija zaštite na cestama pa su i ovom događaju nazočili župan virovitičko-podravski Igor Andrović i gradski pročelnik za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

– Grad Virovitica prati sve aktivnosti koje se tiču akcijskog plana zaštite na cestama, što se odnosi prvenstveno na najmlađe, tako da podržavamo ovu, kao i ostale aktivnosti poput “Žuta kapa za đaka prvaka”, “Sigurno u prometu” te akciju Ministarstva unutarnjih poslova i HAK-a vezanu uz izradu bojanki za predškolce i prve razrede. Podržavat ćemo ih i dalje i izuzetno mi je drago što su djeca vidjela da je sigurnost u prometu vrlo bitna i da su naučili kako sigurno sudjelovati u prometu, prvenstveno na romobilima i biciklima – istaknuo je Alen Bjelica.

Dodajmo kako obilježavanje Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa prati kampanja “U modi su nova pravila” kojoj je cilj informirati vozače osobnih prijevoznih sredstava, ali i sve druge sudionike u prometu te stručnu i širu javnost o novim prometnim pravilima, educirati ih o važnosti sigurnosti u cestovnom prometu te dodatno podići svijest o nužnosti poštivanja novih pravila koja su stupila na snagu posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

(www.icv.hr, mra; foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content