Osječki Crveni križ treći u Hrvatskoj po prikupljenim dozama krvi: Priznanja za više od 120 višestrukih darivatelja

Svake godine 25. listopada Hrvatski Crveni križ obilježava Dan darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj, a isto je učinjeno i jučer (utorak) u Osijeku na središnjoj proslavi tijekom koje su višestrukim darivateljima krvi uručene prigodne nagrade i zahvalnice.

Svečanosti su nazočili ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Osijek Martina Hećimović, zamjenik župana Josip Miletić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković te drugi uzvanici.

– U spomen na prvu organiziranu akciju dobrovoljnog darivanja krvi u sisačkoj Željezari 1953. godine, ovaj datum obilježavamo kao Dan darivatelja krvi u Hrvatskoj. Zato sam izuzetno ponosna što mogu reći da smo na području djelovanja osječkog Crvenog križa prikupili dovoljno doza po glavi stanovnika, da se nalazimo na trećem mjestu u Republici Hrvatskoj, zbog čega se zahvaljujem svim nesebičnim darivateljima. Danas je svoja priznanja primilo njih više od 120, a kad sve zbrojimo, u dvorani imamo 7705 doza krvi. Ako znamo da jedna doza može spasiti tri života, onda znamo da ovdje imamo pravu humanu obitelj – kazala je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Osijek Martina Hećimović.

Dodala je da prilikom akcija dobrovoljnog darivanja krvi često surađuju s različitim tvrtkama, ali i srednjim školama s ciljem uključivanja mladih u ovaj plemeniti čin. Humana djela nesebičnih darivatelja pohvalio je i zamjenik župana Josip Miletić te im se zahvalio na svemu što čine za one u potrebi.

– Danas uručujemo nagrade i zahvalnice višestrukim darivateljima krvi, što je uistinu hvalevrijedan čin ljudske dobrote i humanosti. U svemu tome, važnu i veliku uloga ima i Hrvatski crveni križ te Gradsko društvo CK-a Osijek, čiji su kvalitetan i sustavan rad prepoznali i darivatelji te se odazivali svim njihovim pozivima. Posebno mi je drago da su stanovnici grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u nacionalnom vrhu darovane krvi po glavi stanovnika što dokazuje njihovu veliku humanost i požrtvovnost – istaknuo je Miletić.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content